Nosaukums | Svaiga Spirulīna/Arthrospira pārtikai vai medicīniskam pielietojumam |
---|---|
Anotācija | Mikroaļģe (cianobaktērija) spirulīna (Spirulina/Arthrospira platensis, A.maksima) satur lielu daudzumu hlorofila, β-karotēna, fikocianīna, visas neaizstājamās aminoskābes un citas vērtīgas vielas, kuru potenciālais pielietojums ir, piemēram, pārtikas krāsvielas un dažādi medikamenti. Vispārīgās tehnoloģijas institūta pētnieki piedāvā pielāgot spirulīnas audzēšanas tehnoloģiju atbilstoši nepieciešamajai vielai un pilotmērogā saražot šo vielu. |
Atslēgas vārdi | Spirulīna, arthrospira, mikroaļģe, pārtika, farmācija, ekstrakti |
Autori |
Agnese Stunda Zujeva Kristīne Veģere Matīss Zuteris Kaspars Veģeris |
Struktūrvienība |
(14400) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūts |
Saimniecisko darbību statistiskā klasifikācija, NACE 2 |
Farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana Zinātniskās pētniecības darbs Citi profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi |
Tehnoloģijas/produkta apraksts | Mēs kultivējam spirulīnu pilotizmēra fotobioreaktoros 12 mēnešus gadā. Precīza kultivēšanas apstākļu kontrole ļauj iegūt svaigu spirulīnu ar paaugstinātu vēlamo bioloģiski aktīvu vielu daudzumu. |
Iespējamais pielietojums | Svaiga spirulīna ir lietojama pārtikā kā augstvērtīgs proteīna avots vai uztura bagātinātājs gan cilvēkiem, dzīvniekiem, zivīm un putniem. Tā uzlabo imunitāti, muskuļu darbību un daudzus citus veselības rādītājus. Dažos pielietojumos efektīvāks ir spirulīnas ekstrakts. Spirulīna satur hlorofilu, b-carotēnu un fikocianīnu, ko var izmantot kā pārtikas krāsvielas (attiecīgi zaļā, oranžā un zilā). |
Priekšrocības | Svaiga nevis kaltēta spirulīna. Paaugstināts vēlamo bioloģiski aktīvu vielu daudzums. |
Tehnoloģijas gatavības līmenis | Sekmīga sistēmas ekspluatācija |
Vēlamais sadarbības veids | • Sadarbības un pētnieciskie projekti. |
ID | 121 |
Kontaktinformācija | Linda Šufriča, e-pasts: inovacijas@rtu.lv; tel.: 28442736 |