Putekļu piesārņojuma analīze graudu pārkraušanas uzņēmumā un tā novēršanas pasākumi
51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE '2010): konferences rakstu krājums : sekcija "Tehnogēnās vides drošības zinātniskās problēmas" 2011
Jānis Ieviņš, A. Meļko, Ženija Roja

Sabiedrības attīstību un virzību kopumā nosaka cilvēka darbība visdažādākajās tautsaimniecības nozarēs. Latvijas valsts ģeogrāfiskais izvietojums nosaka to, ka esam tranzīta valsts. Tranzīta kravas tiek transportētas gan pa sauszemi, gan ūdeni, gan gaisu. Latvija graudu eksporta ziņā saskaņā ar Eiropas statistikas datiem ierindojas piektajā vietā Eiropas Savienībā. Latvijas ostās 2009.gadā tika pārkrauti 2,3 miljoni tonnu graudu (Latvijas Avīze, 2010.g.28.01.). Graudu pārkraušanas apjoms valstī nepārtraukti palielinās. Līdz ar to pieaug arī darba veselības problēmas attiecīgos uzņēmumos. Latvijā graudu pārkraušanas un uzglabāšanas jomā darbojas A/S “Rīgas ostas elevators”, SIA “Rīgas Dzirnavnieks” ,A/S „Dobeles dzirnavnieks” SIA „Rēzeknes dzirnavnieks” un citi. Šie uzņēmumi ir uzbūvēti laika posmā no 1960. Gada līdz1980. gadam, un to pamatdarbība ir graudu uzglabāšana un pārstrāde. Uzņēmumi SIA “Latraps” un A/S “Ventspils Grain Terminal”, ir uzbūvēti pēc 2005.gada un to pamatdarbība ir graudu kravu pārkraušana un uzglabāšana. Pētījumam tika izvēlēts uzņēmums A/S „ Rīgas ostas elevators”, kur nodarbinātie pakļauti putekļu ietekmei darba laikā. Putekļi elevatorā rodas graudu pārkraušanas un transportēšanas laikā. Pētījuma mērķis bija analizēt putekļu piesārņojumu minētajā uzņēmumā un izstrādāt pasākumus tā novēršanai. Metodes. Darbaspēju indekss raksturo darbinieka spēju paveikt noteiktu darbu, ņemot vērā darba specifiskos uzdevumus, darbinieka individuālo sagatavotību, veselības stāvokli un darba resursus. Šīs metodes koncepcija izstrādāta Somijas Arodveselības institūtā [1,206. lpp.], un darbaspēju indeksa metodes izmantošana darba devējam ļauj laikus konstatēt trūkumus darba organizācijā. Šādi trūkumi bieži vien ir saistīti ar strādājošo resursu samazināšanos, slodzes apjoma palielināšanos.


Atslēgas vārdi
dust, grain handling, air pollution, risk index

Ieviņš, J., Meļko, A., Roja, Ž. Putekļu piesārņojuma analīze graudu pārkraušanas uzņēmumā un tā novēršanas pasākumi. No: 51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE '2010): konferences rakstu krājums : sekcija "Tehnogēnās vides drošības zinātniskās problēmas", Latvija, Rīga, 14.-16. oktobris, 2010. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 57.-64.lpp. ISBN 978-9934-10-128-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196