Nekustamā īpašuma tirgus izmaiņu ietekmējošie faktori un to nozīme nozares attīstībā
50. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE' 2009): konferences ziņojumu tēžu krājums 2009
Didzis Ādmīdiņš, Jānis Zvanītājs

Nekustamā īpašuma tirgus Latvijā pēdējo gadu laikā ir attīstījies ļoti dinamiski un tam ir pievērsta liela uzmanība. Ir piedzīvoti gan strauji cenu pieaugumi, gan arī cenu kritumi, kā arī ir mainījusies iedzīvotāju attieksme pret nekustamo īpašumu. Dažos nekustamā īpašuma tirgus segmentos cenu kritums salīdzinot ar cenas maksimumu ir samazinājies par vairāk kā 70 procentiem. Par pētījumu objektu esmu izvēlējies sērijveida dzīvokļu tirgu Rīgā, jo dati par šī tirgus segmenta parametriem ir precīzi fiksēti laika gaitā, kā arī šī tirgus objekti ir viegli salīdzināmi savā starpā. Laika gaitā ir izrādījies, ka bieži, gan iedzīvotāju, gan arī speciālistu prognozes par iespējamajiem šī tirgus attīstības virzieniem nepiepildās, tādēļ esmu izvēlējies pētīt nekustamā īpašuma tirgus tendences atkarībā no šī tirgus ietekmējošajiem faktoriem. Kā faktori, kas ietekmē jeb reaģē uz nekustamā īpašuma tirgu ir izvēlēti bezdarbs, inflācija, mazumtirdzniecības apgrozījums, iekšzemes kopprodukts, kredītresursu dārdzība, vidējā darba alga, kā arī būvniecības izmaksas. Protams, šie nav visi faktoru, kas var ietekmēt vai liecināt par tendencēm nekustamā īpašuma tirgū, bet svarīgi izvēlēties nozīmīgākos, lai faktoru skaits nebūtu pārāk liels un nevajadzīgi nesarežģītu izpēti par iespējamo korelāciju. Galvenie secinājumi ir, ka starp nekustamā īpašuma tirgu un dažādiem tautsaimniecību raksturojošiem faktoriem pastāv korelācija un lai varētu izmantot izpētei šos faktorus ir jāpēta gan to vēsturiskā korelācija, nekustamā īpašuma un ekonomikas cikliskums, gan jānosaka apsteidzošiem rādītāji, kas par tendencēm signalizē pirms attiecīgā notikuma.


Atslēgas vārdi
nekustamā īpašuma tirgus, nekustamā īpašuma tirgus prognoze, ekonomikas cikliskums

Ādmīdiņš, D., Zvanītājs, J. Nekustamā īpašuma tirgus izmaiņu ietekmējošie faktori un to nozīme nozares attīstībā. No: 50. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE' 2009): konferences ziņojumu tēžu krājums, Latvija, Rīga, 15.-16. oktobris, 2009. Rīga: Rīgas Tehniskā Universitāte, 2009, 44.-44.lpp. ISBN 9789984321738.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196