Latvijas nekustamā īpašuma tirgus ietekmējošie faktori un to ietekmes noteikšana
51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference: RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE’ 2010): konferences ziņojumu tēžu krājums 2010
Didzis Ādmīdiņš, Jānis Zvanītājs

Nekustamā īpašuma tirgum ir liela nozīme valsts ekonomikā. Latvijā nekustamā īpašuma tirgus ir attīstījies dinamiski un pēdējo gadu laikā ir novērotas nekustamā īpašuma tirgus objektu cenu svārstības. Nekustamā īpašuma tirgus nav izolēta sistēma un tas attīstītās atkarībā no ārējās ekonomiskās vides valstī. Nekustamā īpašuma tirgu ietekmē tādi ekonomiskie faktori kā bezdarba līmenis, iedzīvotāju ienākumu līmenis, inflācija, iekšzemes kopprodukts, mazumtirdzniecības apgrozījums, komercbanku kreditēšanas aktivitātes un citi. Nekustamā īpašuma tirgus attīstās cikliski un šīs svārstības ierosina dažādi faktori, kas var būt gan ārēji, gan iekšēji. Priekšnosacījums nekustamā īpašuma tirgus attīstībai ir arī labvēlīga demogrāfiskā situācija valstī. Latvijā pēdējo divdesmit gadu laikā demogrāfiskā situācija nav labvēlīga nekustamā īpašuma tirgus attīstībai, jo iedzīvotāju skaits Latvijā pastāvīgi samazinās. Iedzīvotāju skaita svārstības Latvijā notiek gan lielākas mirstības par dzimstību dēļ, gan arī iedzīvotāju emigrācijas dēļ. Iedzīvotāju skaits pēdējo divdesmit gadu laikā Latvijā ir samazinājies par 420 tūkstošiem, kas, ņemot vērā kopējo Latvijas iedzīvotāju skaitu, ir apjomīgs daudzums. Rakstā ir analizēta valsts demogrāfiskās situācijas ietekme uz nekustamā īpašuma tirgu. Rakstā ir aktualizēta Latvijas īpatnējās demogrāfiskās situācijas ietekme uz nekustamā īpašuma tirgu un analizēti iespējamie nekustamo īpašumu tirgus attīstības scenāriji. Raksta mērķis ir vērst uzmanību uz valsts demogrāfiskās situācijas ietekmi uz nekustamo īpašumu tirgu Latvijā. Raksta izveidē izmantota zinātniskā literatūra, laicīgā literatūra, elektroniskie resursi un personīgi apkopotā informācija.


Atslēgas vārdi
nekustamā īpašuma tirgus, demogrāfija, sērijveida dzīvokļu tirgus.

Ādmīdiņš, D., Zvanītājs, J. Latvijas nekustamā īpašuma tirgus ietekmējošie faktori un to ietekmes noteikšana. No: 51. RTU Starptautiskā zinātniskā konference: RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE’ 2010): konferences ziņojumu tēžu krājums, Latvija, Rīga, 15.-15. oktobris, 2010. Rīga: Rīgas Tehniskā Universitāte, 2010, 16.-17.lpp. ISBN 9789934100611.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196