Similarity of Term Meaning: Variants and Doublets
Contrastive and Applied Linguistics 2011
Marina Platonova

Tematiskā lauka “vide un ekoloģija” terminu sistēmas struktūru un organizāciju veido tajā ietilpstošo daudzu zinātnisko disciplīnu terminoloģija. Tematiskajā laukā ietilpstošie termini analizēti, ņemot vērā dažādus aspektus, t.sk. terminu darināšanas modeli, strukturālo reprezentāciju, termina uzdevumu, funkciju un vietu konkrētā tekstā. Tekstos par vides un ekoloģijas jautājumiem ir daudz terminu ar augstu aizstājamības pakāpi un pilnīgu vai daļēju nozīmes sakritību (sinonīmi, varianti, dubleti). Pamatterminu sinonīmi, dubleti un varianti tiek lietoti īpašos nolūkos un dažreiz izsaka speciālo informāciju, izmantojot vispārlietojamās valodas vārdus. Rakstā tiek veikta dažāda veida variantu un dubletu strukturāli-semantiskā analīze sastatāmajā aspektā.


Atslēgas vārdi
terminology, similarity of meaning, variants, doublets, thematic field “environment and ecology”, contrastive analysis, semantic analysis

Platonova, M. Similarity of Term Meaning: Variants and Doublets. Contrastive and Applied Linguistics, 2011, No. 16, 29.-42.lpp. ISSN 1407-2157.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196