Zināšanu kartogrāfijas tehniku un jēdzienu kartēs sakņotas intelektuālas zināšanu vērtēšanas sistēmas integrācijas izpēte un realizācija
2011
Vita Šakele

Aizstāvēšana
21.11.2011. 14:30, DITF, Meža iela 1/3-202

Zinātniskais vadītājs
Jānis Grundspeņķis

Recenzenti
Jānis Osis, Jānis Bārzdiņš, Albertas Čaplinskas

Promocijas darbs apraksta pētījuma par zināšanu kartogrāfijas tehniku un jēdzienu kartēs sakņotas intelektuālas mācību sistēmas integrāciju rezultātus. Promocijas darbā ir veikti teorētiskie pētījumi par jēdzienu kartēm, to daudzveidību, jēdzienu kartēs sakņotu uzdevumu daudzveidību, jēdzienu karšu atbalstošu programmatūru, kā tā noslogo pasniedzējus, kā arī ir izvirzīti jēdzienu kartēs sakņotas intelektuālas zināšanu vērtēšanas sistēmas IKAS pilnveidošanas virzieni. Ir veikti pētījumi par zināšanu kartogrāfijas tehnikām un par piemērotāko integrācijai ar jēdzienu kartēs sakņotu intelektuālu zināšanu vērtēšanas sistēmu ir atzītas ontoloģijas. Saistībā ar ontoloģijām ir analizētas to definīcijas un klasifikācijas shēmas un veikta to sistematizācija. Jēdzienu kartēs sakņotas zināšanu vērtēšanas sistēmas IKAS darbības pilnveidošanai ir definēti algoritmi jēdzienu karšu transformācijai ontoloģijās un ontoloģiju transformācijai jēdzienu kartēs, kā arī algoritmi sistēmas funkcionalitātes paplašināšanai zināšanu pašvērtēšanas virzienā, t.i., kursa mācīšanas ceļu un personalizēta mācīšanās ceļa sastādīšanai. Izstrādātie algoritmi ir realizēti rīkos OntoJK un JKOnto, un to darbība ir pārbaudīta ar aparatūras ontoloģiju un mākslīgā intelekta priekšmetu jēdzienu kartēm.


Atslēgas vārdi
concept maps, ontologies, IKAS, knowledge assessment, knowledge cartography

Šakele, Vita. Zināšanu kartogrāfijas tehniku un jēdzienu kartēs sakņotas intelektuālas zināšanu vērtēšanas sistēmas integrācijas izpēte un realizācija. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2011. 194 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196