Bezpilota lidojošo aparātu izmantošanas iespējas Latvijas jūras spēkos
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Ilmars Lešinskis

Mūsdienu bezpilota lidojošie aparāti tiek plaši izmantoti militārajām vajadzībām. Aviācijas izmantošana jūrā ir viens no svarīgākiem noteikumiem, lai jūras operācijas būtu efektīvas. Aviācijai ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar kuģiem. Svarīgākās ir liels ātrums un labākas novērošanas iespējas. Latvijas Jūras spēkiem (JS) pildot uzdevumus, kurus nosaka Valsts likumi, ir nepieciešamas spējas, kuras var dot tikai aviācija. Lielo izmaksu un citu apstākļu dēļ izmantot pilotējamos lidaparātus Latvijas JS vienības nav spējīgas, bet bezpilota lidojošo aparātu izmantošana var būtiski uzlabot Latvijas JS spējas jūras novērošanā un kontrolē. Bezpilota lidojošo aparātu pacelšanās un nolaišanās prasības, kā arī procedūras, kas saistītas ar īpašiem apstākļiem, ko izvirza bāzēšanās uz kuģa, prasa ieviest jaunas īpašības lidaparāta konstrukcijā. Raksta mērķis ir izpētīt jūras aviācijas attīstību un meklēt paralēles ar bezpilota aviācijas attīstību, ka arī meklēt paņēmienus bezpilota aparātu izmantošanai Latvijas JS un ar to saistītos ierobežojumus un iespējamos risinājumus.


Atslēgas vārdi
UAV, navy, maritime operations

Lešinskis, I. Bezpilota lidojošo aparātu izmantošanas iespējas Latvijas jūras spēkos. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 212.-212.lpp. ISBN 9789934102271.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196