Zemūdens terorisma novēršanas līdzekļu nepieciešamība Rīgas ostā
Ūdens transports un infrastruktūra 2011: 13. starptautiskā konference = Maritime Transport and Infrastructure 2011: 13th International Conference 2011
Kaspars Pollaks, Ilmars Lešinskis

Pēc 2001. gada 11. septembrī notikušajiem teroristu uzbrukumiem Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) visā pasaulē aktualizējās pieaugošo terorisma draudu jautājums. Vairākas teroristu organizācijas ASV un to sabiedrotos ir pasludinājušas par savu galveno pretinieku, līdz ar to terorisma jautājums turpina aktualizēties un Latvija var kļūt par potenciālo teroristu uzbrukuma mērķi. Latvija, kā ASV sabiedrotais un NATO dalībvalsts, piedalās pēdējos gados vairākās miera uzturēšanas operācijās. Rīgas osta, savukārt, ir kļuvusi par Ziemeļu Sadales Tīkla (Northern Distribution Network) atslēgas punktu. Jūras transports visu lielo militāro konfliktu laikā ir kalpojis kā viens no svarīgākajiem sauszemes vienību atbalsta instrumentiem apgādes jomā. Jūru var uzskatīt par nepārtrauktu apgādes ceļu, kuru nav nepieciešams uzturēt vai apsargāt, jo to nav iespējams iznīcināt. Iznīcinātas var tikt tikai transporta vienības, kas tiek izmantotas. Šī iemesla dēļ cīņa ar pretinieka transporta kuģiem bieži ir bijusi viena no kara flotes prioritātēm. Ņemot vērā zemūdens diversantu efektivitāti, kā arī salīdzinoši nelielos resursus, kas nepieciešami, pielietojot šo ieroci, šī ieroču šķira turpina attīstīties arī šodien.[1] Jūras transporta lomai kā ikdienas dzīvē, tā arī militāru jautājumu risināšanā mūsdienās ir tendence palielināties. Jūra tiek izmantota kā viens no galvenajiem, bieži vienīgais, apgādes ceļš. Šī iemesla dēļ terorisma draudi jūras transportam pieaug. Ņemot vērā augsto zemūdens uzbrukumu efektivitāti, kas ir pierādījusies vēstures griezumā, kā arī nelielās izmaksas mūsdienās, zemūdens diversija turpina palikt reāls drauds jūras transportam arī šodien. Īpaši aktuāli zemūdens terorisma draudi Latvijas Republikā ir saistīti ar NATO kravu apgrozījumu Rīgas ostā un tur esošajiem NATO kuģiem. Darba mērķis ir norādīt uz zemūdens terorisma draudiem jūras transportam un to īpatnībām un aktualizēt jautājumu par Rīgas ostas aprīkošanas nepieciešamību ar zemūdens terorisma novēršanas iekārtām, kā arī norādīt uz esošajiem trūkumiem Rīgas ostas aizsardzības sistēmā zemūdens drošības kontekstā un sniegt ieskatu iespējamajos risinājuma variantos.


Atslēgas vārdi
underwater saboteur attacks, counter-terrorism, Port Riga
Hipersaite
http://www.latja.lv/wp-content/uploads/files/ParLJA/LJA_konferences/2011.pdf#page=22

Pollaks, K., Lešinskis, I. Zemūdens terorisma novēršanas līdzekļu nepieciešamība Rīgas ostā. No: Ūdens transports un infrastruktūra 2011: 13. starptautiskā konference = Maritime Transport and Infrastructure 2011: 13th International Conference, Latvija, Riga, 28.-29. aprīlis, 2011. Riga: Latvian Maritime Academy, 2011, 22.-27.lpp. ISSN 1691-3817.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196