Energosistēmas funkcionēšanas efektivitātes vērtējumu daudzkritēriju optimizācijas modelis (uz Latvijas energosistēmas piemēra)
2011
Aleksandrs Gavrilovs

Aizstāvēšana
21.11.2011. 16:00, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Kronvalda bulvārī 1, aktu zālē

Zinātniskais vadītājs
Anatolijs Mahņitko

Recenzenti
Vilnis Krēsliņš, Aleksandrs Dolgicers, Michal Kolcun

Darbs veltīts daudzkritēriju optimizācijas problēmai enerģētikā. Veikto pētījumu aktualitāte izskaidrojama ar dzīves nepieciešamību Latvijas energosistēmas efektīvā darbībā, tās enerģētiskās neatkarības līmeņa paaugstināšanu, plānu un attīstības stratēģiju daudzveidību enerģētikas jomā. Izstrādāti algoritmi optimizācijas uzdevumu atrisināšanai kā no ekspluatācijas režīmu vadības, tā arī no energosistēmu attīstības pozīcijām. Veiktie pētījumi deva iespēju izstrādāt konkrētus algoritmus un izmantot vislabāko risinājumu izvēles metodes, ievērojot tādu kritēriju prasības, kā energosistēmas ekspluatācijas izdevumu, attīstības izdevumu, jaudas zudumu un kaitīgas ietekmes uz ekoloģiju minimizācija. Izstrādāto algoritmu aprobācija tika veikta uz konkrētiem Latvijas energosistēmas un tās elektrotīklu attīstības uzdevumu piemēriem. Iegūtie rezultāti liecina par izstrādāto algoritmu darbspēju un mūsdienīgu daudzrkitēriju optimizācijas metožu pielietošanas pamatotību tās realizācijai. Promocijas darbs uzrakstīts latviešu valodā. Tas satur ievadu, 5 nodaļas, secinājumus un rekomendācijas, 3 pielikumus un literatūras sarakstu. Darbā ir 50 attēli, 26 tabulas, kopā 150 lappuses. Literatūras sarakstā noradīti 99 izmantotās literatūras avoti.


Atslēgas vārdi
Multicriteria optimization, power system

Gavrilovs, Aleksandrs. Energosistēmas funkcionēšanas efektivitātes vērtējumu daudzkritēriju optimizācijas modelis (uz Latvijas energosistēmas piemēra). Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2011. 150 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196