Ražošanas uzņēmuma attīstības modelis Latvijā
Ekonomiskie pētījumi uzņēmējdarbībā: Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes zinātniskie raksti. 7.sējums 2009
Marija Tiščenko, Zoja Sundukova

Rakstā izanalizēti ražošanas nozares attīstību ietekmējošie faktori. Viens no nozīmīgākajiem faktoriem ir ekonomikas cikliskums un ar to saistītie ekonomiskie procesi. Balstoties uz ekonomikas cikliskuma teorētiskajiem aspektiem un reālo makroekonomikas rādītāju attīstību, rakstā piedāvāts vadības rīcības modelis katrā ekonomikas cikla fāzē. Balstoties uz efektīva finanšu menedžmenta nostādnēm, veiksmīgas attīstības un ilgtermiņa finanšu stabilitātes nodrošināšanai, raksta autores izstrādāja uzņēmuma finanšu krīzes novēršanas un diagnosticēšanas modeli, kas paredz: uzņēmuma finansiālā stāvokļa novērtēšanu, kas ietver finanšu monitoringa veikšanu un tā novērošanas objektu pamatrādītāju analīzi; krīzes mērogu un ietekmējošo faktoru noteikšanu, kas ietver krīzi izraisošo un padziļinošo iekšējo un ārējo faktoru noteikšanu, kā arī krīzes mērogu konstatēšanu uz finanšu monitoringa novērošanas objektu pamatrādītāju analīzes pamatā; krīzes pārvarēšanas plāna un turpmāko stratēģiju izstrādi, kas ietver maksātnespējas novēršanu, finanšu stabilitātes atjaunošanu un nodrošināšanu ilgtermiņa perspektīvā.


Atslēgas vārdi
Business cycle, financial crisis, model of development

Tiščenko, M., Sundukova, Z. Ražošanas uzņēmuma attīstības modelis Latvijā. Ekonomiskie pētījumi uzņēmējdarbībā. Nr.7, 2009, 127.-136.lpp. ISSN 1691-0737.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196