No atkritumiem iegūtā kurināmā potenciāls Latvijā
Apvienotais pasaules un latviešu zinātnieku 3. kongress un letonikas 4.kongress. Sekcijas "Vides kvalitāte Latvijā: esošais stāvoklis, izaicinājumi, risinājumi" 2011
Elīna Dāce, Anna Skorobogatova

No kopējās sadzīves atkritumu masas degošo frakciju veido tādi materiāli, kā plastmasa, kartons, papīrs, tekstils un koks. Šos atkritumus iespējams sadedzināt, kā no atkritumiem iegūto kurināmo. Veiktā pētījuma mērķis ir noteikt no atkritumiem iegūtā kurināmā ražošanas un izmantošanas potenciālu Latvijā, lai apzinātu sadzīves atkritumu sadedzināšanas ar enerģijas atgūšanu ieviešanas iespējas kopējā Latvijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmā. Tas, cik daudz enerģijas iespējams iegūt no atkritumiem, pārsvarā atkarīgs no kurināmā sastāva un kvalitātes, t.sk. mitruma, pelnu satura un zemākā sadegšanas siltuma, kā arī no izmantotās sadedzināšanas iekārtas efektivitātes. Iegūtie rezultāti rāda, ka no sadzīves atkritumiem iegūta kurināmā īpatsvars Latvijas enerģētikas nozarē potenciāli varētu būt 2-3,5%.


Atslēgas vārdi
Latvia, municipal solid waste, potential, refuse derived fuel, waste-to-energy

Dāce, E., Skorobogatova, A. No atkritumiem iegūtā kurināmā potenciāls Latvijā. No: Apvienotais pasaules un latviešu zinātnieku 3. kongress un letonikas 4.kongress. Sekcijas "Vides kvalitāte Latvijā: esošais stāvoklis, izaicinājumi, risinājumi", Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 35.-36.lpp. ISBN 978-9934-10-224-0.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196