Finansējuma piesaistīšana sadarbības projektiem Latvijā
52. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE' 2011): konferences ziņojumu tēžu krājums 2011
Ludmila Vasiļjeva, Samanta Grancovska

Finansējuma piesaistīšana ir svarīgs priekšnoteikums, lai īstenotu sabiedriski nozīmīgus projektus. Pašlaik kultūras nozari, t.sk., kultūras sadarbības projektus Eiropā pārsvarā finansē valsts, vietējās pašvaldības, savukārt ASV tie ir fondi un privātpersonas. Kā galvenais ieguvums kultūras finansēšanas jomā Latvijā ir minams Valsts Kultūrkapitāla fonds, kas sniedz iespēju ikvienam kultūras jomā strādājošam konkursa kārtībā gūt atbalstu radošām idejām un projektiem, savukārt iestājoties Eiropas Savienībā kultūras projektiem ir pieejams arī Eiropas Savienības programmas finansējums. Finansējuma piesaistīšana sadarbības projektiem parasti notiek divos veidos – piedaloties projektu finansēšanas konkursos un piesaistot privātos sponsorus. Lai palielinātu iespējamību piesaistīt finansējumu no kultūras projektu konkursiem, ir svarīgi analizēt un projekta izstrādes gaitā ņemt vērā projektu pieteikumu vērtēšanas pamatkritērijus. Efektīvākais veids, kā atrast starptautiskus sadarbības partnerus, ir izmantot kādu no Eiropas kultūras sadarbības tīkliem jeb datubāzēm. Ja ir izdevies piesaistīt līdzfinansējumu no kultūras finansēšanas programmām vai privātajiem sponsoriem, pēc projekta beigām tām ir jāiesniedz atskaite Autori, analizējot konkrētu piemēru,ir noteikuši, ka sadarbības projektus kultūras nozarē ir iespējams realizēt piesaistot finansējumu no kultūras projektu finansēšanas konkursiem ārzemju un vietējo kultūras programmu ietvaros. Finansējuma piesaistīšanas iespējamību atvieglo projektu vadības un plānošanas teorētiskā pamata zināšanas pieteikumu izveidei iesniegšanai sadarbības projektu konkursos.


Atslēgas vārdi
Attracting funding, cultural cooperation projects,Europe
Hipersaite
http://alephfiles.rtu.lv/TUA01/000030878_e.pdf#page=109

Vasiļjeva, L., Grancovska, S. Finansējuma piesaistīšana sadarbības projektiem Latvijā. No: 52. RTU Starptautiskā zinātniskā konference : RTU IEVF Ekonomikas un uzņēmējdarbības zinātniskā konference (SCEE' 2011): konferences ziņojumu tēžu krājums, Latvija, Rīga, 7.-7. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 108.-109.lpp. ISBN 978-9934-10-202-8.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196