Ekscentriskas konstrukcijas darbība dinamisko slodžu ietekmē
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress "Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte": sekcija "Tehniskās Zinātnes": tēžu krājums 2011
Līga Gaile, Ivars Radiņš

Vairumā gadījumu būves, kas atrodas reģionos ar mazu seismisko aktivitāti, konstrukcijas ekspluatācijas laikā ir pakļautas tikai vēja dinamiskajām slodzēm. Tomēr vieglām konstrukcijām, piemēram gājēju tiltiem vai skatu torņiem, ar nelielu svārstību rimšanas koeficientu un zemu pašsvārstību frekvenci, gājēju dinamiskā iedarbe var izsaukt konstrukcijas svārstības. Pēdējos 10 gados pasaulē aktīvi tiek pētīts gājēju dinamiskās iedarbes raksturs un ietekme uz tiltiem, kuru pašsvārstību frekvence ir līdzīga gājēju pārvietošanās frekvencei. Vieglu skatu torņu gadījumā, apmeklētājiem pārvietojoties pa kāpnēm, tornim līdzīgā veidā tiek pielikta dinamiskā iedarbe un ekscentriskas konstrukcijas gadījumā tā var izsaukt būtiskas vērpes svārstības. Literatūrā nav atrodami pētījumi par gājēju izraisītām dinamiskām iedarbēm uz torņveida konstrukcijām. Pētījumā analizēta slogojuma ekscentritātes ietekme uz režģota tērauda torņveida konstrukcijas pašsvārstību frekvenci un svārstību modu. Eksperimentāli izmērīts svārstību paātrinājums ekscentriskam 34 m augstam skatu tornim Dzintaros.


Atslēgas vārdi
frequency, mode shapes, sightseeing tower, steel tower, synchronization

Gaile, L., Radiņš, I. Ekscentriskas konstrukcijas darbība dinamisko slodžu ietekmē. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress "Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte": sekcija "Tehniskās Zinātnes": tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 70.-70.lpp. ISBN 978-9934-10-227-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196