Cukura, cietes, spirta, alkoholisko dzērienu un alus ražošana Latvijā (1944-1990)
2012
Uldis Alksnis, Ilgvars Grosvalds

Pēc 2. pasaules kara Latvijā attīstījās cukura, cietes, spirta, alkoholisko dzērienu un alus ražošana. Jelgavas, Jēkabpils (Krustpils) un Liepājas cukurfabrikas pārstrādāja Latvijas cukurbietes un Kubas ievesto cukurniedru jēlcukuru. 1975. gadā ieguva 256,1 tūkst.t smalko cukuru, tai skaitā 40,2 tūkst.t cukurbiešu cukura un 115,9 tūkst.t cukurniedru jēlcukura. Spirta ražošana attīstījās, savienojot to ar cietes ražošanu. Lielākais spirta ražošanas uzņēmums bija apvienība „Rīgas balzāms”. Cieti ražoja arī Saldus spirta un cietes rūpnīca un Alojas spirta rūpnīca. Augļu un ogu vīnus darināja vīna darītavas „Rīga” un „Veldze”, bet vīnogu vīnus – Rīgas vīnu un šampanieša kombināts.


Atslēgas vārdi
sugar, starch, spirits, wine, beer

Alksnis, U., Grosvalds, I. Cukura, cietes, spirta, alkoholisko dzērienu un alus ražošana Latvijā (1944-1990). Humanitārās un sociālās zinātnes. Nr.19, 2012, 87.-91.lpp. ISSN 1407-9291. e-ISSN 2255-8543.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196