Latvijā audzēto kaņepju spaļu pārstrādes iespējas gala produktos ar uzlabotu pievienoto vērtību
XIII Starptautiskā zinātniskā konference „Ilgtspējīga uzņēmējdarbība mainīgos ekonomiskos apstākļos”: Biznesa augstskolas "Turība" konferenču rakstu krājums 2012
Anete Ķipure, Silvija Kukle, Genādijs Šahmenko

Sējas kaņepe (Cannabis sativa L.) ir ātri augošs, daudzfunkcionāls un ikgadējs kultūraugs, kam gandrīz visas auga daļas ir izmantojamas dažādu produktu izgatavošanā. Līdz šim visvairāk iegūtas un izmantotas šķiedras un sēklas, bet spaļi lielākoties sadedzināti vai izmantoti kā pakaiši, mulča, komposts, taču pēdējos gados pētījumi kaņepju spaļu jomā ir pierādījuši, ka to pielietojums var būt daudz plašāks un tos var izmantot jaunos, augstas kvalitātes produktos ar pievienoto vērtību. Pašreiz kaņepju spaļus izmanto tādos produktos kā papīrs, iepakojums, būvniecības un konstrukcijas materiāli u.c., kas rada dzīvotspējīgu noieta tirgu kaņepēm.


Atslēgas vārdi
renewable resources, hemp, shives, hemp concrete
Hipersaite
http://aurora.turiba.lv/bti/Editor/Manuscript/Proceeding/Proceeding.pdf#page=319

Stikute, A., Kukle, S., Šahmenko, G. Latvijā audzēto kaņepju spaļu pārstrādes iespējas gala produktos ar uzlabotu pievienoto vērtību. No: XIII Starptautiskā zinātniskā konference „Ilgtspējīga uzņēmējdarbība mainīgos ekonomiskos apstākļos”: Biznesa augstskolas "Turība" konferenču rakstu krājums, Latvija, Rīga, 30.-30. marts, 2012. Rīga: Biznesa augstskola "Turība", 2012, 319.-325.lpp. ISSN 1691-6069.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196