Ilgtermiņa kapitāla veidošanās problēmas Latvijā
Tautsaimniecības un uzņēmējdarbības attīstības problēmas: starptautiskās zinātniskās konferences zinātniskie raksti 2004
Anželika Berķe-Berga, Inna Dovladbekova

Rakstā apskatītas ilgtermiņa kapitāla veidošanās iespējas un ar šo procesu saistītās problēmas Latvijas kapitāla tirgū. Kapitāls tiek uzkrāts, koncentrēts, centralizēts un ieguldīts finanšu tirgos, proti - vērtspapīru tirgū, banku kapitāla tirgū un pensiju un apdrošināšanas fondos. Investīciju ienesīguma stabilitāte ir tieši atkarīga no noguldījumu termiņa. Rakstā ir aplūkoti Latvijas vērtspapīru tirgus, banku kapitāla tirgus un pensiju fondu tirgus, tur šobrīd esošā situācija un problēmas. Latvijas mērķis ir attīstīt konkurētspējīgu, likvīdu un efektīvu kapitāla tirgu, kas spētu nodrošināt vietējiem uzņēmumiem alternatīvas finansēšanas formas. Turklāt privātie ietaupījumi varētu tikt mobilizēti caur kopējām ieguldījumu organizācijām - ieguldījumu fondiem un privātajiem pensiju fondiem. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, ir jāatrisina dažādi uzdevumi. Vērtspapīru tirgū - pievilcīgu emitentu piesaiste; banku kapitāla tirgū - ilgtermiņa noguldījumu kapitāla palielināšana; pensiju fondu tirgū - sekmīgas fondu attīstības, darbības un uzraudzības nodrošināšana.


Atslēgas vārdi
capital market, securities market, deposits, loans, pension funds

Berķe-Berga, A., Dovladbekova, I. Ilgtermiņa kapitāla veidošanās problēmas Latvijā. No: Tautsaimniecības un uzņēmējdarbības attīstības problēmas: starptautiskās zinātniskās konferences zinātniskie raksti, Latvija, Rīga, 9.-11. oktobris, 2003. Rīga: RTU Izdevniecība, 2004, 31.-39.lpp. ISBN 9984-32-512-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196