Energosistēmu attīstības projektu izvērtēšana brīvā tirgus ekonomikas apstākļos
2012
Guntars Vempers

Aizstāvēšana
10.09.2012. 15:00, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Kronvalda bulvārī 1, aktu zālē

Zinātniskais vadītājs
Antans Sauļus Sauhats

Recenzenti
Juris Ekmanis, Oļegs Linkevičs, Julija Matevosjana

Pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums, energoresursu ierobežotība un tiekšanās pēc mūsdienu civilizācijas piedāvātajiem labumiem ir radījuši grandioza apmēra energosistēmas. To darbības uzturēšanai un attīstībai jebkurā valstī ir nepieciešami nozīmīgi ieguldījumi. Visi energosistēmas elementi funkcionē kā vienota sistēma, kuru lielā mērā ietekmē daudzi kvantitatīvi un kvalitatīvi mainīgas dabas faktori. Tā kā daudzus faktorus nav iespējams precīzi izmērīt vai pat aprakstīt kā varbūtīgus lielumus, vairums lēmumu jāpieņem nenoteiktības apstākļos. Enerģijas patēriņa pieaugums, energosistēmu pieaugošie izmēri, energosistēmu sarežģītība un nozīmīgums, energonesēju cenu svārstības, gadījuma rakstura faktoru un nenoteiktības ietekme – viss minētais aktualizējis virkni nopietnu ar enerģētiku saistītu problēmu - energoapgādes efektivitāti, drošumu, ietekmi uz vidi un ilgtspējīgumu. Enerģētikas attīstības jautājumu kompleksas aplūkošanas nozīmīgums izvirza promocijas darba mērķi - attīstīt enerģētisko objektu projektu tehniski ekonomiskā pamatojuma metodiku, balstot to uz spēļu teorijas, īpaši akcentējot kooperatīvu spēļu teorijas paņēmienu izmantošanu. Tirgus dalībnieku (ražotāju, pārvades un sadales sistēmu operatoru un patērētāju) kooperēšanās nosacījumi īpaši kļuvuši aktuāli pēc starptautiskā līmenī pieņemtajiem lēmumiem par energosistēmu restrukturizāciju un brīvā tirgus mehānismu ieviešanu energosistēmu attīstības un darbības vadībā. Promocijas darbā formulēts tehniski ekonomiskā pamatojuma uzdevums, sintezēts projektu pamatojuma algoritms vairāku iespējamo koalīciju dibinātāju esamības apstākļos, pierādīta iniciatora darbības atbalstīšanas racionalitāte, formulēts un atrisināts elektroapgādes plānošanas uzdevums neatkarīgiem patērētājiem, veidojot to kooperatīvu. Pamatota Rīgas siltumslodžu prognoze līdz 2020. gadam, sintezēts Rīgas siltumapgādes attīstības plāns, ņemot vērā perspektīvu līdz 2020. gadam, kā arī pamatota jauna, tirgus apstākļiem pielāgota siltuma un elektroenerģijas tarifu noteikšanas metodika. Izstrādāto projektu tehniski ekonomiskā pamatojuma metodiku, kurā izmantota kooperatīvo spēļu teorija lēmumu pieņemšanai enerģētikā nenoteiktības apstākļos, var pielietot visi enerģētikas tirgus dalībnieki, lai panāktu visefektīvāko summāri kopējo resursu izmantošanu.


Atslēgas vārdi
POWER SYSTEM DEVELOPMENT PROJECTS

Vempers, Guntars. Energosistēmu attīstības projektu izvērtēšana brīvā tirgus ekonomikas apstākļos. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2012. 204 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196