Topological Unified Modeling Language: Development and Application
2012
Uldis Doniņš

Aizstāvēšana
15.10.2012. 14:30, Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē, Meža ielā 1, 3. korpusā 202. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Jānis Osis

Recenzenti
Jānis Grundspeņķis, Jānis Bārzdiņš, Leszek Maciaszek

Neskatoties uz to, ka pastāv kopums ar programmatūras modelēšanas valodām (ieskaitot vienoto modelēšanas valodu UML) un šo valodu atbalstošām programmatūras izstrādes metodēm, programmatūras izstrādes līmenis joprojām ir saglabājies pietiekami zems (izejot no tā, ka: lielu programmatūru izstrādes nereti tiek atceltas; tiek pārtērēts izstrādei atvēlētais budžets un laiks un rezultātā iegūtās programmatūras kvalitāte ir neapmierinoša). Šādam faktam par iemeslu ir problēmvides funkcionēšanas pilnīga vai daļēja ignorēšana programmatūras izstrādes laikā (vairākumā gadījumu tā pastāv un eksistē atdalīti no izveidotā risinājuma), tādejādi veicinot plaisas izveidošanos starp problēmvidi un risinājumu. Šī plaisa galvenokārt veidojas tādēļ, ka netiek veltīta pienācīga uzmanība tam, lai izanalizētu un saprastu problēmvides funkcionēšanu. Atsevišķos gadījumos programmatūra tiek izstrādāta tā, kā to redz un iedomājas tās izstrādātājs, nevis kā to nosaka problēmvides darbības īpatnības. Plaisa starp problēmvidi un piegādāto risinājumu neļauj viennozīmīgi izsekot cēloņseku attiecībām kā problēmvidē, tā piegādātajā risinājumā. Nespējot izsekot šīm cēloņseku attiecībām abās vidēs, programmatūras akceptēšanas process zaudē savu jēgu un nozīmi – programmatūras pasūtītājam nav iespēju pārbaudīt piegādāto risinājumu, to validējot attiecībā pret problēmvidi. Promocijas darba „Topoloģiskā vienotā modelēšanas valoda: izstrāde un lietošana” mērķis ir izpētīt UML valodu un tās lietošanas metodes programmatūras izstrādes procesa nodrošināšanai, rezultātā piedāvājot uzlabotu UML valodas versiju – Topoloģisko vienoto modelēšanas valodu TopUML – un tās izmantošanas metodi formāla programmatūras izstrādes procesa nodrošināšanai un viennozīmīgai cēloņseku atsekojamībai gan problēmvidē, gan programmatūrā. Promocijas darba ietvaros izstrādātā valoda un tās lietošanas metode ir aprobēta eksperimentālā programmatūras projektēšanas projektā un parauga programmatūras izstrādes projektā. Parauga programmatūra ir izstrādāta organizācijas datu sinhronizēšanai no vairākiem datu avotiem uz vienu datu glabātuvi; pašlaik tā ir uzstādīta un tiek ekspluatēta produkcijas vidē, tādejādi apliecinot TopUML un tās lietošanas metodes izmantošanu programmatūras izstrādes projektos.


Atslēgas vārdi
Topological functioning modeling, modeling formalization, information systems design and architecture

Doniņš, Uldis. Topological Unified Modeling Language: Development and Application. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2012. 224 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196