Intelektuālu datorvadības metožu izstrāde sistēmu korektas darbības atjaunošanas uzdevumiem
2012
Ivars Karpičs

Aizstāvēšana
05.11.2012. 14:30, Meža iela 1/3, 202. auditorija, Rīga

Zinātniskais vadītājs
Zigurds Markovičs

Recenzenti
Jānis Osis, Peteris Rivža, František Zbořil

Promocijas darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, secinājumiem, bibliogrāfiskā saraksta un 9 pielikumiem. Promocijas darba ievadā sniegta apskatāmā problēmsfēra un tēmas aktualitāte, kam par pamatu ir izvirzīts promocijas darba mērķis un risināmie uzdevumi. Ievadā ir izklāstīti pētījuma objekti, metodes un sniegta darba zinātniskā novitāte un aprobācija. 1. nodaļa veltīta funkcionējošu sistēmu matemātiskā modeļa izveidei. Nodaļas sākumā dots ieskats topoloģiskās modelēšanas lietojumiem funkcionējošu sistēmu stāvokļa atspoguļošanai nepilnīgas informācijas apstākļos. Tiek izstrādāts topoloģiskais modelis vairāku slimību izpētei kā metodikas lietojuma piemērs medicīnā. Doti modeļa struktūras elementi (orientēta grafa virsotnes un loki) un definētas tā īpašības. 2. nodaļā veikta matemātiskā modeļa analīze un apstrāde. Nodaļas sākuma izpildīta modeļa dekompozīcija, kas nodrošina modeļa detalizētāku apskati. Pēc tam veikta ciklu noteikšanas procedūra. Nodaļas ietvaros definēti trīs modeļa virsotņu raksturlielumi un pieci ārējo iedarbju (atveseļošanas stratēģiju- terapiju) veiktspējas kritēriji, kas tiek pielietoti daudzkriteriālo optimizācijas metožu lietojumiem. 3. nodaļa veltīta optimālas ārējās iedarbes (medicīnas gadījumā- terapijas) izvēles metodikas izstrādei. Nodaļas ietvaros tiek apskatīti divi apakš uzdevumi. Pirmais no tiem, apskata optimāla terapiju kompleksa izvēli pielietojot pilna pārlūka daudzkriteriālās optimizācijas metodes un otrs gadījums apskata liela apjoma risinājumu kopu. Šajā gadījumā terapija tiek sintezēta pielietojot ģenētiskos algoritmus. 4. nodaļā apskatīta medicīnas datorsistēma, kas ir izstrādātās metodikas praktisks lietojums. Nodaļas sākumā dots eksistējošu medicīnas sistēmu literatūras apskats un definētas izstrādātās sistēmas pamatīpašības. Nodaļas turpinājums veltīts sistēmas uzbūvei un lietojumam. Datorsistēmas veiktspēja un lietderība tiek novērtēta salīdzinot sistēmas piedāvātos risinājumus ar reālām ārsta nozīmētām terapijām un esošām ārstēšanas vadlīnijām. Darba noslēgumā doti secinājumi un izvirzīti turpmākie pētījuma mērķi. Promocijas darba pamatteksts ir 157 lappuses un tajā ir iekļauti 66 attēli un 26 tabulas. Bibliogrāfiskajā sarakstā ir 211 nosaukumu informācijas avoti.


Atslēgas vārdi
System modeling, topological modeling, graphs, multi-objective optimization, multi-objective genetic algorithms, expert system, medicinal computer system

Karpičs, Ivars. Intelektuālu datorvadības metožu izstrāde sistēmu korektas darbības atjaunošanas uzdevumiem. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2012. 157 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196