Biometāna potenciāls Latvijā
Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongresa un Letonikas 4. kongresa sekcijas "Vides kvalitāte Latvijā: esošais stāvoklis, izaicinājumi, risinājumi" referātu kopsavilkumu krājums 2011
Darja Markova, Jekaterina Rusanova, Gatis Bažbauers

Metanācijas process ir viens no biomasas pārveidošanas procesiem biogāzē, kura rezultātā tiek iegūta biogāze ar dabas gāzei raksturīgu metāna koncentrāciju - biometāns. Biometāna izmantošana sfēras ir gan transporta nozare, gan enerģētikas sektors, to ir iespējams ērti transportēt, izmantojot esošos dabas gāzes piegādes tīklus un uzglābāt dabas gāzes krātuvēs. Par biometāna izejvielām kalpo lignīnsaturošās vielas (piem., koksne un tās atlikumi), bet kopējā biometāna iegūšanas efektivitāte pārsniedz 65%. Nākotnes prognozes liecina par to, ka biometānu ražojošās rūpnīcas varētu būt vidēja lieluma ar jaudas diapazonu no 20 līdz 100 MW, un sagaidāms, ka tās būs komerciāli pieejamas, sākot ar 2020. gadu.


Atslēgas vārdi
biomethane, methanation

Markova, D., Rusanova, J., Bažbauers, G. Biometāna potenciāls Latvijā. No: Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongresa un Letonikas 4. kongresa sekcijas "Vides kvalitāte Latvijā: esošais stāvoklis, izaicinājumi, risinājumi" referātu kopsavilkumu krājums, Latvija, Rīga, 25.-25. oktobris, 2011. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 64.-64.lpp. ISBN 978-9934-10-224-0.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196