Mazpilsētu un lauku attīstības stratēģijas 21.gs.: Durbes novada piemērs
Latvijas Universitātes 71. zinātniskā konference " Ģeogrāfija. Ģeoloģija. Vides zinātne" : referātu tēzes 2013
Alise Vītola

Mijiedarbojoties centrtieces un centrbēdzes spēkiem, 21.gadsimtā lauku teritorijas saskaras kā ar būtiskiem izaicinājumiem, tā arī iespējām. Latvijā arvien bijuši aktuāli reģionālās attīstības jautājumi, to risināšanai piedāvāti pat krasi risinājumi, piemēram, AS "Swedbank" ekonomists Mārtiņš Kazāks piedāvā iedzīvotājus no laukiem pārcelt uz lielpilsētām. Neapšaubāmi, resursu koncentrācija aglomerācijās sniedz būtiskas priekšrocības attīstībai, taču arī lauku teritorijām piemīt priekšrocības - dabiska, nepiesārņota vide, klusums un miers u.c. Veiktā analīze liecina, ka risinājumi lauku attīstības problēmām jāmeklē ciešā sadarbībā ar pilsētām, pilsētu darbavietas un pakalpojumus padarot sasniedzamus lauku iedzīvotājiem. Īpaša uzmanība jāpievērš nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības veicināšanai lauku teritorijās, darba iespēju sasniedzamībai vai nu fiziski (ar transportu) vai virtuāli (ar informācijas un komunikāciju tehnoloģiju palīdzību), kā arī ar atbalstu un dalību pieredzē jāmotivē lauku iedzīvotāji uzsākt savu uzņēmējdarbību. Kā perspektīvs virziens minams attālinātais darbs, (teledarbs, e-darbs) – darba vai līguma attiecības, kurās darbinieks veic savus pienākumus ārpus darba devēja telpām. Laukos jāveido lauku kā ekskluzīvas dzīvesvides tēls pilsētnieku „pārvilināšanai” uz laukiem, vismaz sezonāli. Šeit nozīme ir ne vien infrastruktūras kvalitātei, bet arī kvalitatīvam kultūras, sporta un brīvā laika pavadīšanas pasākumu piedāvājumam dažādām vecuma grupām. Ņemot vērā pašvaldību ierobežotās iespējas, jāatbalsta iedzīvotāju pašiniciatīva brīvā laika aktivitāšu organizēšanā, kā arī jārosina veiksmīgos uzņēmēji iesaistītie vietējā dzīvē gan kā mentoriem, gan mecenātiem. Kā perspektīvs virziens jāmin arī ekociemati, kas piedāvā kvalitatīvu dzīves vidi turīgiem pilsētniekiem, kas gatavi pārcelties uz laukiem. Sevišķa uzmanība jāvelta lauku jauniešiem – potenciālajam darbaspēkam un uzņēmējiem. Būtiski veicināt jauniešu piederības sajūtu savam novadam – piedāvāt to interesēm atbilstošas, lietderīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Jauniešu uzdrīkstēšanos un pašapziņu iespējams celt, ļaujot pašiem piedalīties sava brīvā laika organizēšanā un iesaistot novada attīstības procesos, tādējādi parādot, ka arī laukos jauniešiem ir iespējas īstenot savas idejas un vienlaikus būt noderīgiem savai kopienai.


Atslēgas vārdi
regional development, rural development, rural economy
Hipersaite
http://www.geo.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/gzzf/Konferences/Tezu_krajumi/LU_71_zin_konference_71_kopa_A5_v3_www.pdf

Vītola, A. Mazpilsētu un lauku attīstības stratēģijas 21.gs.: Durbes novada piemērs. No: Latvijas Universitātes 71. zinātniskā konference " Ģeogrāfija. Ģeoloģija. Vides zinātne" : referātu tēzes, Latvija, Rīga, 31.-31. janvāris, 2013. Rīga: Latvijas Universitāte, 2013, 254.-255.lpp. ISBN 9789984456508.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196