Risku novērtēšana mazos un vidējos uzņēmumos Latvijā
53rd Riga Technical University Conference “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship” SCEE’2012: Proceedings CD 2012
Inga Jansone, Irina Voronova

Darba mērķis ir pētīt risku novērtēšanas iespējas mazos un vidējos uzņēmumos Latvijā. Darbā ir izmantotas zinātniskās pētījuma metodes - analīzes, sintēzes, komercsabiedrību ekonomiskās analīzes un speciālo koeficientu metodes. Autori darbā izmanto savu izveidoto risku identifikācijas, klasifikācijas un novērtēšanas algoritmu. Ir izveidota Latvijas pakalpojumu nozares finanšu un ekonomisko risku klasifikācija laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam. Darbā ir pielietotas risku matricas kā risku novērtēšanas instrumenti. Risku kvantitatīvai novērtēšanai mazie un vidējie uzņēmumi var izmantot risku matricas, kurās sagrupē riskus pēc to iespējamo zaudējumu lieluma un realizēšanās varbūtības. Autori ir sagatavojuši aptauju maziem un vidējiem uzņēmumiem par budžeta plānošanu un risku novērtēšanu. Veikta mazo un vidējo uzņēmumu aptauja par ekonomisko un finanšu risku ietekmi uz uzņēmumu attīstību. Aptaujas dalībnieki ir novērtējuši ekonomisko un finanšu risku iespējamo zaudējumu lielumu.


Atslēgas vārdi
risk classification, risk matrices, special rate method, questionnaire about the impact of risk

Jansone, I., Voronova, I. Risku novērtēšana mazos un vidējos uzņēmumos Latvijā. No: 53rd Riga Technical University Conference “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship” SCEE’2012: Proceedings CD, Latvija, Rīga, 11.-12. oktobris, 2012. Riga: RTU FEEM, 2012, 1.-8.lpp. ISBN 9789934103551.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196