Valsts parāda vadīšanas problēmas
50th International Scientific Conference of Riga Technical University: RTU FEEM Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship (SCEE’2009): Conference Proceedings 2009
Nadežda Semjonova, Jānis Ķipsna

2009. gada valsts budžeta likumā noteikts, ka centrālās valdības parāda apmērs šī gada beigās varētu sasniegt 5 miljardus Ls, kas ir aptuveni 42% no iekšzemes kopprodukta, bet summa atspoguļo tikai nominālo vērtību, neieskaitot aizdevuma procentus, kā arī pašvaldību aizdevumus un valsts galvojumus. Latvijas ekonomika šī gada otrajā ceturksnī gada griezumā saruka par 19.6 procentiem. Pieņemot lēmumu par pievienotās vērtības nodokļa likmju palielināšanu līdz 21%, no valsts ekonomikas tiek izņemta nauda, tādejādi bremzējot tās attīstību. Pēc šāda notikumu pavērsiena nepieciešams meklēt citus paņēmienus, kā uzlabot situāciju , izmantojot citus instrumentus. Neapšaubāmi šobrīd jāpievērš lielā uzmanība valsts parāda vadībai. Valsts parāda vadības ietvaros jāizdala valsts parada portfeļa vadība un valsts aizņēmumu vadība. Valsts parāda portfeļa vadības mērķis ir pārvaldīt valsts parāda portfeļa finanšu riskus. Valsts aizņēmumu vadības mērķis ir nodrošināt nepieciešamus finansu resursus un to likviditāti valsts budžeta fiskāla deficīta finansēšanai un valsts parāda pārfinansēšanai.


Atslēgas vārdi
Government debt, Derivatives, Foreign debt, Domestic debt, Government bonds

Semjonova, N., Ķipsna, J. Valsts parāda vadīšanas problēmas. No: 50th International Scientific Conference of Riga Technical University: RTU FEEM Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship (SCEE’2009): Conference Proceedings, Latvija, Rīga, 15.-16. oktobris, 2009. Riga: RTU, 2009, 411.-416.lpp. ISBN 9789984321738.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196