Heisterbahas Cēzarija vēstījums par Kaupo uzklausīto grēksūdzi un Livonijas recepcija 13.gadsimta Eiropas intelektuālajā tradīcijā
Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls 2013
Kaspars Kļaviņš

13.gadsimta sākums ir viduslaiku Eiropas civilizācijas pilnīgas izveides laiks, kas cieši saistīts ar Livonijas tēla iekļaušanu Eiropas literārajā telpā. Vienlaikus ar Romas baznīcas koordinēto reliģisko priekšstatu transplantāciju Baltijā notiek arī šo priekšstatu noformēšanās Eiropā kopumā, izkristalizējoties tādiem jēdzieniem kā "elle", "paradīze", "Dieva brīnums", "eņģeļi", "dēmoni" un "šķīstītava" (purgatorijs), kas ilgus gadsimtus noteica iedzīvotāju pasaules uzskatu un mentalitāti. Livonijai sakarā ar ilgajām pagānisma tradīcijām, no vienas puses, un ārkārtīgi ātro integrāciju viduslaiku kristietībā, no otras puses, šajā procesā bija izcila vieta.


Atslēgas vārdi
Livonia, Kaupo, Miracles of Christianity, purgatory

Kļaviņš, K. Heisterbahas Cēzarija vēstījums par Kaupo uzklausīto grēksūdzi un Livonijas recepcija 13.gadsimta Eiropas intelektuālajā tradīcijā. Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls, 2013, 2 (87), 5.-23.lpp. ISSN 1025-8906.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196