Dzelzsbetona tiltu kalpošanas laika prognozēšanas metode Latvijai raksturīgā vidē
Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana – jauni produkti un tehnoloģijas (NatRes) Rakstu krājums 2010 - 2013 2013
Ainārs Paeglītis, Kristaps Gode

Pētījuma mērķis ir izstrādāt metodi Latvijā esošo dzelzsbetona tiltu kalpošanas laika prognozēšanai, balstoties uz apkārtējās vides un dzelzsbetona tiltu elementu savstarpējās mijiedarbības attīstību. Dzelzsbetona tiltu kalpošanas laika prognozēšanas metode balstās uz apkārtējās vides ietekmes un tiltu elementu konstruktīvo faktoru kvantitātīvas analīzes un pilnveidotas DuraCrete bojājumu attīstības modeļu pielietojuma metodoloģijas. Balstoties uz apkartējās vides meteoroloģijas datiem, izstrādāti apkārtējās vides ietekmes modeļi tiltiem, kuri raksturo dažādu vides faktoru iedarbības daudzumu visā tilta ekspluatācijas laikā. Pētījumā tiek definēti apkārtējās vides un tiltu konstruktīvo faktoru mijiedarbības raksturotāji un to dažādi līmeņi. Kalpošanas laiks tiek prognozēts empīriski, pieņemot, ka pie vienādas apkārtējās vides un tiltu konstruktīvo faktoru mijiedarbības bojājumu attīstība ir nemainīga. Salīdzināti kalpošanas laika prognozēšanas rezultāti, kas iegūti pielietojot izstrādāto metodi, ar eksperimentāli veiktajās izpētēs iegūtajiem rezultātiem. Secināts, ka prognozētais kalpošanas laiks būtiski neatšķiras, ja to vērtības ir mazākas par 100 gadiem.


Atslēgas vārdi
bridge, service life, environment conditions, durbility, reinforced concrete

Paeglītis, A., Gode, K. Dzelzsbetona tiltu kalpošanas laika prognozēšanas metode Latvijai raksturīgā vidē. No: Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana – jauni produkti un tehnoloģijas (NatRes) Rakstu krājums 2010 - 2013. Rīga: 2013, 271.-277.lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196