Augstsprieguma elektrolīniju optimizācijas paņēmieni
2014
Svetlana Berjozkina

Aizstāvēšana
17.04.2014. 14:00, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Kronvalda bulvārī 1, 117. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Antans Sauļus Sauhats, Edvīns Vanzovičs

Recenzenti
Inga Zicmane, Peteris Šipkovs, Andrejs Svalovs

Elektroenerģijas nozares pašreizējā attīstība, kuras galvenais mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi patērētājiem, balstās uz spēcīgi sazarotu energosistēmu rašanos, kurās ietilpst lielas elektrostacijas, iekšējās un starpsistēmu elektropārvades līnijas un plašs sadales tīkls. Kā redzams, viens no galvenajiem energosistēmu elementiem ir gaisvadu elektrolīnijas, kuru loma nākotnes enerģētikas attīstībā pieaug lielos tempos, jo elektriskā tīkla paplašināšana būs nepieciešama gan valsts, gan starptautiskā mērogā. Pieprasījums pēc elektroenerģijas nepārtraukti pieaug, tāpēc, ievērojot to, ka 2030. gadā darbosies visi šobrīd plānotie starpvalstu savienojumi, piemēram, „Estlink-2”, „NordBalt”, „LitPol” un projekts „Kurzemes loks”, jau tagad nepieciešams izstrādāt, realizēt un ievest esošajā elektropārvades tīklā jaunas tehnoloģijas, jo jauno elektrisko savienojumu realizācijas, atjaunojamo energoresursu lielās ietekmes, enerģijas tirgus liberalizācijas un atomelektrostaciju būvniecības rezultātā būtiski palielināsies Baltijas pārvades tīklu tranzīta jaudas plūsmas noslodze. Turklāt nepieciešams atzīmēt, ka liels procents no visām elektropārvades līnijām, kuras šobrīd atrodas ekspluatācijā, celtas pirms 40...60 gadiem, kas norāda uz elektrotīkla fizisku un morālu novecošanu, kas savukārt prasa papildu atjaunošanas pasākumu ieviešanu. Tā rezultātā rodas daudz mērķtiecīgu uzdevumu, kas ir tieši saistīti ar elektropārvades tīkla jaudas palielināšanu, nodrošinot drošu un kvalitatīvu patērētāju elektroapgādi. Ņemot vērā iepriekšminētos apsvērumus, par aktuālu kļūst izskatīto problēmu risināšana, veicinot iespējas palielināt elektrotīkla caurlaides spēju, piedāvājot un realizējot vairākus augstsprieguma elektrolīniju optimizācijas paņēmienus, kas formulēti un izstrādāti šajā promocijas darbā. Izmantojot izstrādātos tehniski ekonomiskos risinājumus, būs iespējams palielināt esošajās un projektējamās gaisvadu elektrolīnijas pārvadāmo jaudu (slēptās jaudas rezerves noteikšana), precīzi un operatīvi pieņemot pareizo lēmumu dažādos elektropārvades tīkla pastāvošo problēmu gadījumos, rezultātā minimizējot kapitālieguldījumus.


Atslēgas vārdi
Cost benefit analysis, design engineering, Pareto optimization, power transmission, parameter estimation, transmission line.

Berjozkina, Svetlana. Augstsprieguma elektrolīniju optimizācijas paņēmieni. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2014. 170 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196