Datorvadības metožu un pieeju izstrāde kritisko infrastruktūru savstarpējās ietekmes analīzei
2014
Anatolijs Zabašta

Aizstāvēšana
15.07.2014. 15:00, Rīgas Tehniskā universitātē Kaļķu 1, 119. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Nadežda Kuņicina

Recenzenti
Ivars Raņķis, Andris Šnīders, Elias Kyriakides

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt modeli, metodes un metrikas, kas ļautu kvantitatīvi novērtēt elektroapgādes un telekomunikāciju kritisko infrastruktūru ietekmi uz ūdensapgādes kritisko infrastruktūru un pārbaudīt izstrādātās pieejas pareizību ar reālās infrastruktūras piemēru. Promocijas darba pirmajā nodaļā formulēta uzdevuma nostādne un analizētas zinātniskajā literatūrā aprakstītās dažādās pieejas, kuras izmanto, lai modelētu kritisko infrastruktūru savstarpējo atkarību. Promocijas darba otrajā nodaļā tiek veikts kritisko infrastruktūru modelēšanai un imitācijai veltīto pētījumu pārskats. Minētajā nodaļā tiek izvērtētas pētījumos un projektos pielietotās metrikas un to saistība ar izvēlēto modeli un atkarības veidu. Promocijas darba trešajā nodaļā tiek pētīti kritisko infrastruktūru mijiedarbības kvantitatīvie raksturojumi un veikta metriku analīze un klasifikācija. Promocijas darba ceturtajā nodaļā tiek veikta metriku aprobācija, izpētot triju infrastruktūru (elektroapgādes, telekomunikāciju un ūdensvada tīkls) savstarpējo ietekmi, pielietojot imitācijas modeli. Nodaļa atspoguļo veikto imitācijas rezultātu analīzi un izdarītos secinājumus par izmantotajām metrikām un par iespēju veikt infrastruktūru parametru optimizāciju, lai samazinātu savstarpējās ietekmes negatīvo efektu. Promocijas darba piektajā nodaļā analizētas problēmas, ieviešot praksē kritisko infrastruktūru datorvadības metodes, pielietojot bezvadu sensoru tīklus, un aprakstīti tehniskie risinājumi, kuri izstrādāti projektos. Promocijas darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 155 lpp., satur ievadu, piecas nodaļas, secinājumus, piecus pielikumus, 57 attēlus un 8 tabulas. Izmantotās literatūras sarakstā ir atsauces uz 91 informācijas avotu.


Atslēgas vārdi
Kritisko infrastruktūru mijiedarbības modelēšana un imitācija, MatLab – Similink, metrikas, kritisko infrastruktūru datorvadības metodes, bezvadu sensoru tīkli.

Zabašta, Anatolijs. Datorvadības metožu un pieeju izstrāde kritisko infrastruktūru savstarpējās ietekmes analīzei. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2014. 155 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196