Methodology for Transmission Network Development Planning Considering Electricity Market
2014
Artjoms Obuševs

Aizstāvēšana
27.11.2014. 15:00, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Āzenes ielā 12/1, 306. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Irina Oleinikova

Recenzenti
Antans Sauļus Sauhats, Vilnis Krēsliņš, Arturas Klementavičius

Promocijas darbā ir izstrādāta jauna deterministiska koncepcija ar dinamisku pieeju pārvades tīklu attīstības plānošanai pilnīgās konkurences liberalizētos elektroenerģijas tirgus apstākļos, pamatojoties uz tehniskiem un ekonomiskiem regulēšanas principiem. Promocijas darbs ir veltīts pārvades tīklu ilgtermiņa attīstības plānošanas metodoloģijai. Pēdējo gadu laikā ir pieaugusi īpaša uzmanība pārvades tīklu plānošanai. Izveidojot jaunu tiesisko regulējumu, kļuva aktuāla nepieciešamība pārskatīt pārvades tīklu plānošanas kritērijus. Energosistēmas attīstības un ilgtermiņa plānošanas uzdevumos, lēmumu pieņēmējiem un plānošanas inženieriem nepieciešams atbilstošs instruments, kas spētu novērtēt liela mēroga atjaunojamo energoresursu ietekmi. Papildus, lai nodrošinātu optimālus attīstības risinājumus, ir nepieciešama visaptveroša izpratne par Sistēmu un iespējamām ietekmēm. Turklāt, ir nepieciešama izpratne par elektroenerģijas tirgus darbību, ievērojot ražošanas un pārvades jaudas mainīgo raksturu. Darba mērķis ir izstrādāt metodoloģiju, kuru var izmantot pārvades pietiekamības plānošanai. Tā dos iespēju noteikt un pamatot esošo un plānoto energosistēmas tehnisko infrastruktūru, to iespējamo modifikāciju nākotnē, elektroenerģijas tirgus struktūras izveidi, kā arī izmaiņas vides regulēšanā, ar klasificētiem pasākumiem, kuri var būt lietderīgi izmantoti dažādos laika horizontos: ilgtermiņā, vidējā termiņā un operatīvā vadībā.


Atslēgas vārdi
Electricity market, optimal power flow, power system development, renewable generation,

Obuševs, Artjoms. Methodology for Transmission Network Development Planning Considering Electricity Market. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2014. 110 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196