Study of Frequency and Microstructure Dependencies of Magnetic Losses of Ferrite Materials and Components
2014
Nikolajs Ponomarenko

Aizstāvēšana
08.01.2015. 15:30, Rīgā, Āzenes ielā 16/20, 215.telpā

Zinātniskais vadītājs
Jānis Jankovskis

Recenzenti
Andris Ozols, Juris Roberts Kalniņš, Vera Skvorcova

Šajā darbā ir parādīts, ka komplekso magnētisko caurlaidību (KC) kompleksās sākuma caurlaidības (KSC) veidā kā pašpiemītošo īpašību (intrinsic property, InP) polikristaliskos ferītos (PF) ir iespējams modelēt, izejot no efektiem, kas izriet no polikristalisko graudu izmēra sadalījumiem. Nolūkā to pierādīt tika eksperimentāli izpētīti un analizēti dažādu ferītu paraugu grupu magnētiskie spektri. Pētāmo paraugu grupas tika izvēlētas kā no rūpnieciski ražotiem, tā arī no speciāli izgatavotiem paraugiem (lai iegūt vienādu mikrostruktūru visiem paraugiem grupā). Savukārt KC izpēte kā nepašpiemītošs raksturojums (extrinsic property, ExP) tika veikta eksperimentāli. Tā parāda, ka dimensionālā rezonanse ir atkarīga no šķērsgriezuma lielākā izmēra L, mērtinuma vijumu skaita N un no nemagnētiskās spraugas  lieluma. Iegūtie KSC spektri kā InP attiecībā pret ExP tiek uzskatīti par references atkarībām, ļaujot dziļāk izprast ExP parādības. Šajā darbā ir izveidota un realizēta MATLAB® vidē programma efektīvai nepilnīgo, trokšņaino vai dažkārt apšaubāmas (ar slikto kvalitāti) kvalitātes spektru novērtēšanai ar Kramersa-Kroniga sakarību palīdzību.


Atslēgas vārdi
polycrystalline ferrites, complex initial permeability, intrinsic property, polycrystal grain size distribution, extrinsic property, dimensional resonance, Kramers-Kronig relations.

Ponomarenko, Nikolajs. Study of Frequency and Microstructure Dependencies of Magnetic Losses of Ferrite Materials and Components. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2014. 160 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196