Pasaules, Eiropas čempionātu un Pasaules Universiādes vieglatlētikas rezultātu salīdzinoša analīze sportistu sasniegumu vērtēšanas kontekstā
2015
Viktors Bonders, Raisa Tarnopoļska

Kopsavilkums. Latvijā un pasaulē ir svarīgi novērtēt sportistu rezultātus, lai varētu noteikt labākos ne tikai viena sporta veida ietvaros, bet arī starp dažādiem sporta veidiem. Tas ir nepieciešams, veidojot valstu izlašu komandas dažāda līmeņa sacensībām, kā arī gada labāka sportista noteikšanai un finansējuma piešķiršanai un gatavojoties nozīmīgām sacensībām. Latvijas Vieglatlētikas savienībā ir izstrādāta ļoti plaša un detalizēta rezultātu vērtēšanas sistēma. Diemžēl tika konstatētas nepilnības sacensību rezultātu vērtēšanā pasaules čempionātā, Eiropas U-23, U-19 un pasaules universiādē. Iepriekš minēto tehnisko rezultātu analīze pierādīja, ka pasaules universiādes sacensību rangs ir zemāks nekā pasaules čempionāta rangs, bet augstāks nekā Eiropas U-23 un Eiropas U-19. Tādēļ par pasaules universiādi vajadzētu piešķirt vairāk punktu nekā par Eiropas U-23 un U-19. Ir nepieciešams izstrādāt jaunas punktu sistēmas vieglatlētu izcīnīto vietu vērtēšanai, ņemot vērā rezultātu blīvumu starp godalgoto vietu ieguvējiem un finālistiem, kā arī objektīvai sportistu ranga noteikšanai, piešķirot atbalsta līdzekļus un gatavojoties turpmākām nozīmīgām sacensībām.


Atslēgas vārdi
vieglatlētika, sacensību rangs, sportistu rezultātu vērtēšana.

Bonders, V., Tarnopoļska, R. Pasaules, Eiropas čempionātu un Pasaules Universiādes vieglatlētikas rezultātu salīdzinoša analīze sportistu sasniegumu vērtēšanas kontekstā. Humanitārās un sociālās zinātnes. Nr.25, 2015, 102.-109.lpp. ISSN 1407-9291. e-ISSN 2255-8543.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196