Nano-Sized Calcium Phosphates and Their Biomedical Potential
2016
Linda Vecbiškena

Aizstāvēšana
12.05.2016. 15:00, Rīga, P.Valdena iela 3, RTU MLĶF konferenču zāle (272.telpa)

Zinātniskais vadītājs
Kārlis-Agris Gross, Luigi De Nardo

Recenzenti
Visvaldis Švinka, Edita Garskaite, Martin Järvekülg

Kalcija fosfāti tiek plaši pielietoti kā biomateriāli bojātu kaulaudu aizstāšanai, labošanai un atjaunošanai, jo tie ietilpst mūsu kaulu un zobu minerālās daļas satāvā. Mūsdienās akcentēta nanoizmēra kalcija fosfātu, kas pielietojami kā kaulu aizvietotājmateriāli, izstrāde un pētniecība. Promocijas darbā izprastas visbiežāk lietoto kalcija fosfātu, piemēram, trikalcija fosfāta un hidroksilapatīta, pašreizējās attīstības tendences ar mērķi veicināt nanoizmēra kalcija fosfātu pielietojumu kaulu cementos un biokompozītmateriālu pārklājumos. Literatūras apskatā apkopota un analizēta informācija par kalcija fosfātu biomedicīnisko pielietojumu, to fizikāli–ķīmiskajām īpašībām un sintēzes metodēm laika periodā no 1970. līdz 2015. gadam. Izstrādāta efektīva sintēzes tehnoloģija, lai iegūtu nanoizmēra kalcija fosfātus, un izpētīts iegūto materiālu potenciālais pielietojums. Promocijas darba rezultāti liecina, ka iegūtie materiāli varētu uzrādīt daudzsološu klīnisko efektivitāti, un apstiprina iespējamo biomedicīnisko pielietojumu. Promocijas darbs var tikt uzskatīts kā pirmais solis, kurā noskaidroti pamatprincipi, lai turpinātu attīstīt jaunu pieeju nanoizmēra kalcija fosfātu eksperimentālā ražošanā: α-trikalcija fosfāta, β-trikalcija fosfāta un hidroksilapatīta. Līdztekus, turpinot izzināt to praktisko pielietojumu biomedicīnā. Promocijas darbs ir uzrakstīts angļu valodā, tā apjoms 120 lappuses. Promocijas darbā ietverti 43 attēli, 18 tabulas, 35 vienādojumi, 17 pielikumi un literatūras sarakstu ar 254 avotiem. Promocijas darbs sastāv no 3 relatīvi neatkarīgām daļām: 1) Nanoizmēra α-trikalcija fosfāta iegūšana un izmantošana; 2) Nanoizmēra hidroksilapatīta un β-trikalcija fosfāta iegūšana un izmantošana; 3) Laboratorijas pētījumu pārnese uz piedāvātu tehnoloģisko risinājumu.


Atslēgas vārdi
NANO-SIZED CALCIUM PHOSPHATES, WET CHEMICAL PRECIPITATION, BONE SUBSTITUTES, ALPHA TRICALCIUM PHOSPHATE, BETA TRICALCIUM PHOSPHATE, HYDROXYAPATITE, BONE CEMENTS, BIOCOMPOSITE COATINGS

Vecbiškena, Linda. Nano-Sized Calcium Phosphates and Their Biomedical Potential. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2016. 120 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196