Nanomateriāli militārā tehnoloģijā
2016
Margarita Karpe, Laimons Timma

Rakstā apkopota informācija par jaunākajām nanomateriālu izmantošanas iespējām militārā un aizsardzības tehnoloģijā. Apskatītas šo materiālu priekšrocības, salīdzinot ar iepriekš izmantotiem materiāliem. Pamatā apskatīta nanomateriālu izmantošana individuālo un tehnikas bruņu materiālos. Īpaši veicot kaujas uzdevumus, izšķiroša nozīme ir individuālā un vienības ekipējuma masai, ko jaunu materiālu izmantošana ļauj būtiski samazināt. Atsevišķa nodaļa veltīta infrasarkano starojumu (IS) absorbējošiem kompozītiem un pārklājumiem, jo šobrīd nakts redzamības ierīces kļūst par nepieciešamu katra karavīra individuāla ekipējuma sastāvdaļu. Tāpēc, paplašinoties pētījumiem, tiek meklēti risinājumi pārklājumu pilnveidošanai ar nanoizmēra struktūru.


Atslēgas vārdi
Nanomateriāli, nanoteholoģija, militārā tehnoloģija.
Hipersaite
http://www.rtu.lv/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,13638/m-karpe-l-timma-nanomateriali-militara-tehnologija.pdf

Karpe, M., Timma, L. Nanomateriāli militārā tehnoloģijā [tiešsaiste]. RTU, 2016. Pieejams: http://www.rtu.lv/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,13638/m-karpe-l-timma-nanomateriali-militara-tehnologija.pdf.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196