Viedā elektriskā termoakumulācija Latvijā
Enerģija un Pasaule 2016
Antans Sauļus Sauhats, Diāna Žalostība, Zane Broka, Kārlis Baltputnis, Oļegs Linkevičs, Māris Kuņickis, Māris Balodis, Edijs Vesperis

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) kopā ar divpadsmit partneriem no Īrijas, Lielbritānijas, Vācijas un Somijas uzsākusi Eiropas Savienības programmas Apvārsnis 2020 līdzfinansēta viedās enerģētikas projekta RealValue īstenošanu. Tā ietvaros tiek pētīta viedo elektrisko termoakumulācijas sildītāju izmantošana mājokļos un birojos, ņemot vērā atvērtā elektroenerģijas tirgus un viedo tehnoloģiju sniegtās iespējas. Šie sildītāji spēj uzkrāt un ilgstoši saglabāt lielu siltuma daudzumu un ir aprīkoti ar ērtu automatizētu vadību un plašām regulēšanas iespējām, kas nodrošina augstu komforta līmeni un siltumenerģijas izmantošanu tieši tad, kad tā vajadzīga lietotājam. Projekta ietvaros tiek veikti praktiski pētījumi, uzstādot viedās apsildes iekārtas Latvijā, Īrijā un Vācijā, kas ļaus RTU un citu projekta partnerinstitūciju pētniekiem izstrādāt un pārbaudīt praksē jaunus efektīvākus paņēmienus energosistēmas vadībai, izmantojot enerģijas uzkrāšanas iespējas. Pētījuma ietvaros Latvijā 50 objektos tiks uzstādītas viedās apsildes iekārtas telpām, kā arī ūdens sildīšanai. Demonstrācijas Latvijā tiks īstenotas sadarbībā ar AS “Latvenergo”.


Atslēgas vārdi
termoakumulācija; patēriņa vadība; viedās tehnoloģijas

Sauhats, A., Žalostība, D., Broka, Z., Baltputnis, K., Linkevičs, O., Kuņickis, M., Balodis, M., Vesperis, E. Viedā elektriskā termoakumulācija Latvijā. Enerģija un Pasaule, 2016, Nr.1, 54.-59.lpp. ISSN 1407-5911.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196