Viedo tehnoloģiju izmantošanas paņēmieni Latvijas sadales tīklos
2016
Nauris Jankovskis

Aizstāvēšana
24.11.2016. 13:00, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Āzenes ielā 12/1, 306. auditorijā.

Zinātniskais vadītājs
Antans Sauļus Sauhats

Recenzenti
Anna Mutule, Aleksandrs Gavrilovs, Audrius Senulis

Turpmākajos gados elektroenerģijas patēriņš un ražošana Latvijā noteikti ievērojami mainīsies. Elektroenerģijas ražošana arvien vairāk notiks no atjaunojamiem enerģijas avotiem, bet patērētāji mainīs savus paradumus. Līdz ar to elektroenerģijas sistēma ir jāattīsta, bet kāds ir visefektīvākais veids, kā to izdarīt? Autors centies izanalizēt dažus jautājumus saistībā ar tīkla attīstību, lai šajā apkopotajā darbā izpildītu jaunās situācijas diktētās prasības. Jaunu elektrotīklu radīšana, kā arī esošo paplašināšana vai rekonstrukcija prasa ievērojamus materiālos, naudas un darba resursus. Tie ir nepieciešami elektrotehniskā aprīkojuma būvdarbu, montāžas un ierīkošanas, kā arī citu darbu izpildei. Tādēļ jāveic tehniski ekonomiskie novērtējuma aprēķini, nosakot līdzekļu savstarpējo samēru jaunu energoobjektu celtniecībai un esošo rekonstrukcijai. Tīklu optimāla attīstība prasa dziļu zinātnisku pētījumu veikšanu, izmantojot sistēmanalīzes metodes, ņemot vērā aprīkojuma raksturlielumu izmaiņu dinamiku un patērētāju slodžu pieaugumu visai elektroapgādes sistēmai. Optimālās attīstības un pilsētu tīklu racionālās izbūves uzdevumu atrisinājuma sarežģītība izskaidrojama ar to, ka tie tiek veikti nepilnīgas un nenoteiktas informācijas apstākļos par atsevišķu objektu ekspluatācijā nodošanas termiņiem, neesot ticamiem datiem par nākamo patērētāju slodzēm un izstrādātai detalizētai apbūvei atsevišķos rajonos. Darba mērķis ir, izmantojot viedo tīklu iespējas, veicināt energosistēmas ekonomiski efektīvu darbību un attīstību. Darbs ir paredzēts, lai atvieglotu ST projektēšanas, izbūves un ekspluatācijas risinājumus.


Atslēgas vārdi
Energosistēmas tīkls, inteliģentais tīkls, smart grid, viedais tīkls

Jankovskis, Nauris. Viedo tehnoloģiju izmantošanas paņēmieni Latvijas sadales tīklos. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2016. 165 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196