Enerģētikas terminoloģijas stāvoklis un attīstības problēmas
Terminrade Latvijā senāk un tagad: Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas 70 gadu jubilejas konferencei veltīts īsrakstu krājums 2016
Zane Broka

Rakstā aplūkots enerģētikas latviešu terminoloģijas stāvoklis un attīstības problēmas. Kaut pastāv detalizēta metodoloģija latviešu terminoloģijas izstrādei kopumā, rakstā pamatota nepieciešamība izstrādāt atsevišķas vadlīnijas tieši enerģētikas terminoloģijai. Aplūkots Starptautiskās Elektrotehnikas komisijas (International Electrotechnical Commission — IEC) paveiktais elektrotehnikas nozares standartizācijā un terminoloģijas izstrādē, izveidojot plašu un detalizētu daudzvalodu terminu sistēmu, kuru nepieciešams pēc iespējas pārņemt arī latviešu valodā, lai veicinātu terminoloģijas starptautisko saskaņotību. Šobrīd tikai daļa IEC apstiprināto terminu ir pārņemti latviešu valodā, kas neaptver visas elektrotehnikas apakšnozares, tādējādi apgrūtinot starptautisko standartu adaptāciju un vienotas terminoloģijas lietojumu kopumā. Lai nodrošinātu turpmāko terminoloģijas attīstību, Latvijā jāizveido atbilstošs tiesiskais regulējums, nosakot vienu atbildīgo valsts pārvaldes iestādi par terminoloģijas izstrādi un publiskošanu nacionālajā terminu datubāzē. Jāuzrauga arī faktiskais terminoloģijas lietojums sabiedriskajā un privātajā sektorā, lai veicinātu apstiprināto terminu izmantošanu. Lai nodrošinātu precīzu saziņu jauno speciālistu vidū un to turpmākajā karjerā, profesionālajās un augstākās izglītības programmās būtu jāiekļauj apmācība arī speciālās nozares terminoloģijā, paredzot obligātu nozares pamatterminu apguvi latviešu valodā un vismaz divās svešvalodās.


Atslēgas vārdi
enerģētika, elektrotehnika, terminoloģija

Broka, Z. Enerģētikas terminoloģijas stāvoklis un attīstības problēmas. No: Terminrade Latvijā senāk un tagad: Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas 70 gadu jubilejas konferencei veltīts īsrakstu krājums. Rīga: Zinātne, 2016, 30.-35.lpp. ISBN 978-9934-549-25-0.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196