Ārējā migrācija - problēmas un risinājumi Latvijas kontekstā
Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes starptautisko zinātnisko konferenču rakstu krājums. Starptautiskās zinātniskās konferences "Sociālās zinātnes reģionālajai attīstībai 2016" materiāli. 1.daļa: Socioloģijas aktualitātes 2017
Antra Roskoša

Mūsdienās ārējā un iekšējā migrācija Latvijā ir ļoti aktuāla. Latvijas iedzīvotāji meklē labākas darba un mācību iespējas, augstāku atalgojumu, nodrošinātas sociālās garantijas un kvalitatīvākus dzīves apstākļus. Saskaņā ar Z. Krišjānes un A. Baula viedokli, mobilitāte ir vairāk raksturīga jaunākiem iedzīvotājiem un indivīdu grupām ar labākām prasmēm un izglītību. Jauni cilvēki vairāk izceļo no valsts (Krišjāne, Bauls 2007). Tāpēc pētījuma mērķis bija noskaidrot jauniešu – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu viedokli saistībā ar ārējās migrācijas problēmām un risinājumiem Latvijas kontekstā. Pētījuma galvenie uzdevumi bija pētīt ārējo migrāciju Latvijas kontekstā, noskaidrojot tās cēloņus un izstrādājot priekšlikumus migrācijas mazināšanai. Pētījuma svarīgākie secinājumi: 1) mūsdienās ārējās migrācijas jautājums ir aktuāla un ļoti svarīga katras valsts politikas, ekonomikas un sociālās dzīves sastāvdaļa, 2) nozīmīgākie iedzīvotāju ārējās migrācijas cēloņi ir augstākas dzīves kvalitātes nodrošinājums ārvalstīs - labākas darba, sociālo garantiju, kā arī mācību iespējas, 3) valsts ekonomiskā un politiskā stabilitāte, iedzīvotāju drošība par nākotni un dzīves līmeņa paaugstināšana ir svarīgākie priekšnoteikumi ārējās migrācijas mazināšanai.


Atslēgas vārdi
ārējā migrācija, ārējās migrācijas cēloņi, priekšlikumi ārējās migrācijas samazināšanai
Hipersaite
http://humanitiessocial.lv/wp-content/uploads/2017/10/SZF-krajums_I_Sociologijas-aktualitates_2017_druka.pdf

Roskoša, A. Ārējā migrācija - problēmas un risinājumi Latvijas kontekstā. No: Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes starptautisko zinātnisko konferenču rakstu krājums. Starptautiskās zinātniskās konferences "Sociālās zinātnes reģionālajai attīstībai 2016" materiāli. 1.daļa: Socioloģijas aktualitātes, Latvija, Daugavpils, 14.-15. oktobris, 2016. Daugavpils: Daugavpils Universitātes akadēmiskais apgāds "Saule", 2017, 62.-70.lpp. ISBN 978-9984-14-813-7. ISSN 2255-8853.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196