Ar atjaunojamām izejvielām modificētu polipropilēna kompozītu izstrāde un mehānisko, un termisko īpašību noteikšana spiedlietu izstrādājumu iegūšanai
RTU 61. studentu zinātniskās un tehniskās konferences tēzes: Dizaina tehnoloģiju apakšsekcija 2020
Madara Žiganova, Remo Merijs-Meri

Polimēru materiālu daudzums un to izmantošanas daudzveidīgums pieaug proporcionāli civilizācijas attīstībai. Iegūstot biobāzētus polimērkompozītus, izmantojot atjaunojamus resursus, tiek īstenota "zaļās ekonomikas" domāšana, samazinot oglekļa dioksīda izmešu daudzumu [1]. Īpašu uzmanību pēdējos gados ieguvušas daudzkomponentu sistēmas, kuras vismaz vienas komponentes izmēri ir nanolīmenī. Šādās sistēmās nodrošinot vienmērīgu dispersās fāzes daļiņu nanolīmeņa izkliedi polimēra matricā iespējams nodrošināt ievērojami lielāku mehānisko un termisko īpašību pieaugumu nekā mikrokompozītos [2]. Nesenos pētījumos, uzmanību piesaistījuši hibrīdkompozīti, kuros katra komponente dod savu būtisku ieguldījumu kādas īpašības uzlabošanā. Slāņaino silikātu pievienošana ir efektīvs veids kā uzlabot citas ar dabas šķiedrām stiegrotu polimēru kompozītu īpašības, tostarp termisko izturību [3]. Darba mērķis ir ar atjaunojamām izejvielām modificētu polipropilēna kompozītu izveide. Izvērtēt iegūto kompozītu mehāniskās un termiskās īpašības spiedlietu izstrādājumu iegūšanai.


Atslēgas vārdi
-
Hipersaite
http://alephfiles.rtu.lv/TUA01/000074057_e.pdf#page=27

Žiganova, M., Merijs-Meri, R. Ar atjaunojamām izejvielām modificētu polipropilēna kompozītu izstrāde un mehānisko, un termisko īpašību noteikšana spiedlietu izstrādājumu iegūšanai. No: RTU 61. studentu zinātniskās un tehniskās konferences tēzes: Dizaina tehnoloģiju apakšsekcija, Latvija, Rīga, 20.-24. aprīlis, 2020. Rīga: RTU, 2020, 27.-27.lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196