Regulējamu transformatoru energoelektronisko pārveidotāju izpēte un izstrāde
2021
Mārcis Priedītis

Aizstāvēšana
30.04.2021. 13:00, Rīgā, Āzenes ielā 12/1, 212. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Ivars Raņķis

Recenzenti
Jānis Zaķis, Elizaveta Liivik, Voitech Stankevič

Darbā aplūkotas inžekcijas transformatoru IT elektroniskās regulēšanas metodes, kas balstītas uz maiņsprieguma augstfrekvences impulsregulēšanu elektriskajās ķēdēs ar nolūku izmainīt gan maiņsprieguma, gan maiņstrāvas elektriskos parametrus (amplitūdu, efektīvo vērtību, fāzes nobīdi) IT regulēšanas ķēdēs. Par cik šādas impulsregulēšanas metodes ir maz pētītas, darbā pievērsta lielāka uzmanība šo metožu padziļinātai izpētei, izstrādājot gan šādu sistēmu aprēķina metodes, kas balstītas uz modulētā maiņsprieguma un maiņstrāvas pamatharmonisko noteikšanu un to ietekmi uz elektriskās slodzes ķēdes darba parametriem. Šādā veidā pētītas gan vienpolārās, gan divpolārās, gan starpfāzu modulācijas sistēmas, kurās pielietoti divvirziena vadāmības elektroniskie pusvadītāju slēdži. Izveidota modulēto sprieguma signālu LC filtrēšanas sistēmas aprēķina metodika, kas balstīta uz iepriekš minēto pamatharmonisko ietekmes metodi. Tāpat aplūkota šādu modulēto regulēšanas ietekmes signālu transmisija caur IT sistēmu un iespējas nodrošināt paplašinātu ietekmi uz IT slodzes parametru izmaiņu iespēju. Darbā aplūkotas iespējas izveidot jaunu modulācijas principu balstītas dažādu maiņsprieguma objektu elektroniskās regulēšanas un pārveidošanas sistēmas, kā, piemēram, vienfāzes-divfāzu un vienfāzes – trīsfāzu sprieguma šķelšanas sistēmas. Visi piedāvātie tehniskie risinājumi pārbaudīti ar datormodeļiem un rezultāti labi sakrīt ar teorētiskajiem aprēķiniem, kas ļauj uzskatīt, ka tehniskie priekšlikumi ir pielietojami praktiski. Darba apjoms ir 109. lpp, darbam pievienots izmantotās literatūras saraksts ar 77 pozīcijām.


Atslēgas vārdi
Maiņspriegums, pārveidotājs, AC/AC, stabilizators, iekritienu/izsitienu kompensēšana, divvirzienu pusvadītāju slēdži, izmaiņu noteikšana.

Priedītis, Mārcis. Regulējamu transformatoru energoelektronisko pārveidotāju izpēte un izstrāde. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2021. 109 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196