Simulation Model for Cooling Panels with Integrated Latent Thermal Storage System
2021
Renārs Millers

Aizstāvēšana
03.09.2021. 15:00, Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātē, Ķīpsalas ielā 6B, 106. auditorijā.

Zinātniskais vadītājs
Arturs Lešinskis

Recenzenti
Jurģis Zemītis, Sandra Gusta, Martin Thalfeldt

Šī Promocijas darba fokuss tiek vērsts uz eksperimentāli validēta simulāciju modeļa izstrādi dzesēšanas panelim ar iebūvētu termālās enerģijas akumulatoru. Paneli paredzēts izmantot gandrīz nulles enerģijas ēkās. Šāda modeļa izstrāde ir nepieciešama, lai sagatavotu šo tehnoloģiju izmantošanai industrijā. Šis promocijas darbs sastāv no literatūras analīzes daļas un eksperimentāla pētījuma. Literatūras analīze tiek fokusēta uz gandrīz nulles enerģijas ēku prasībām Eiropas savienības dalībvalstīs, iepriekšējiem pētījumiem pasīvo dzesēšanas tehnoloģiju jomā un latentajiem termālās enerģijas akumulatoriem. Pasīvās dzesēšanas tehnoloģijas, kas ir aprakstītas literatūras analīzes daļā var uzskatīt par potenciāliem dzesēšanas enerģijas avotiem, ko izmantot kombinācijā ar pētīto dzesēšanas paneli. Šo tehnoloģiju kombinācija var tikt izmantota, lai samazinātu telpu pārkaršanas risku gandrīz nulles enerģijas ēkās. Eksperimentālā pētījuma ietvaros tiek izstrādāts un validēts simulāciju modelis iepriekš minētajam dzesēšanas panelim. Simulāciju modelis ir izstrādāts izmantojot dinamisko simulāciju programmu IDA ICE un sastāv no apakš-modeļiem, kas ir veidoti Neutral Model Format (NMF) programmēšanas valodā. Simulāciju modelis tiek validēts izmantojot eksperimentālos mērījums, kas veikti šim eksperimentam veidotā testa kamerā. Darba ietvaros ir veikts arī salīdzinošais pētījums, kur izstrādātā simulāciju modeļa rezultāti tiek salīdzināti ar iepriekš veiktas CFD simulācijas rezultātiem, ko veikusi cita pētnieku komanda. Simulācijas modeļa rezultātu novirze salīdzinot ar eksperimentālajiem mērījumiem ir 2.2 ºC un vidējā kvadrātiskā kļūda ir 1.01 ºC. Rezultāti norāda, ka šī simulācijas modeļa precizitāte ir līdzvērtīga vai augstāka, kā ziņots citos, līdzīgos pētījumos. Līdz ar to var uzskatīt, ka izstrādātais modelis ir izmantojams enerģijas patēriņa, termālā komforta un dzesēšanas slodžu aprēķina simulācijās. Eksperimentālajā pētījumā tiek arī aprakstīti piedāvātā simulāciju modeļa tehniskie ierobežojumi, kas būtu jāņem vērā, lai sasniegtu iepriekš norādīto simulācijas modeļa precizitāti.


Atslēgas vārdi
Passive cooling, PCM, nZEB
DOI
10.7250/9789934226281

Millers, Renārs. Simulation Model for Cooling Panels with Integrated Latent Thermal Storage System. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2021. 105 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196