UV aktivētas uretānakrilātu kopolimerizācijas pārklājumi izmantošanai kosmētikas nozarē
2021
Zane Grigale-Soročina

Aizstāvēšana
23.09.2021. 14:00, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, Paula Valdena ielā 3, 272. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Mārtiņš Kalniņš

Recenzenti
Jurijs Ozoliņš, Bruno Andersons, Eglė Fataraitė-Urbonienė

Promocijas darbā pētītas uretāna diakrilātu un monoakrilātu kompozīcijas, kas cietējot kosmētisko laku prasībām atbilstoša UV aktivētas kopolimerizācijas procesa apstākļos veido šķērssaistītas struktūras pārklājumus ar augstiem stiprības-deformācijas, virsmas cietības, virsmas gaismas atstarošanas spējas, adhēzijas saistības un citiem rādītājiem. Darba literatūras apskatā apkopota informācijas par dabīgo nagu pārklājumu veidiem un to sastāvos ieejošajām pamat komponentēm. Raksturoti sistēmā ieejošo pamat komponenšu izvēles ierobežojumi. Aprakstīta apstākļu un komponentu ietekme uz dabīgo nagu. Darba metodiskajā daļā raksturoti pētījumā izmantotie materiāli. Aprakstīta kompozīciju iegūšanas procesa gaita. Aprakstītas izmantotās pētīšanas metodes: nepolimerizētu kompozīciju reoloģisko īpašību raksturošana, polimerizācijas procesa diferenciālā termiskā analīze, polimerizācijas dziļuma noteikšana, polimerizētu sistēmu šķērssaistītās daļas satura noteikšana, sacietējušu pārklājumu stiprības-deformācijas rādītāju noteikšana stiepē, pārklājumu virsmas cietības, virsmas spīduma un virsmas nodilumizturības noteikšana, pārklājumu adhēzijas saistības un tās noturības novērtēšana, pārklājumu saistības pētījumi in-vitro un in-vivo uz dabīgajiem nagiem, pigmentētu pārklājumu spektroskopiskā analīze un krāsas nemainības novērtējums, pārklājumu sastāvu salīdzināšana saistībā ar to funkcionalitāti un ietekmi uz cilvēku veselību. Darba eksperimentālajā daļā ir izstrādātas komponentu izvēles, kompozītsistēmu veidošanas un atbilstošo pārklājumu iegūšanas metodoloģijas. Izstrādāta metodoloģija iegūstamo pārklājumu struktūras un īpašību kopuma novērtēšanai. Izpētīta atsevišķu kosmētisko pārklājumu veidošanai piemērotu uretāndiakrilātu un monoakrilātu ķīmiskās dabas un to satura attiecību ietekme uz UV aktivētas kopolimerizācijas procesā veidojošos šķērssaistīto struktūru rādītājiem un atbilstošiem pārklājuma īpašību rādītājiem. Novērtēta atsevišķu piedevu ietekme uz šķērssaistīto pārklājumu īpašībām, to adhēzijas saistību ar pārklājamo virsmu un noturību pārklājuma noņemšanas procesā. Izstrādāta UV starojumā cietējošo pārklājumu rūpnieciskā izstrādes shēma. Promocijas darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 14l pp. Darbs satur 107 attēlus, 32 tabulas, 15 formulas un tajā izmantoti 197 literatūras avoti.


Atslēgas vārdi
UV pārklājumi
DOI
10.7250/9789934226601

Grigale-Soročina, Zane. UV aktivētas uretānakrilātu kopolimerizācijas pārklājumi izmantošanai kosmētikas nozarē. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2021. 140 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196