Triecienskrūvgrieža elektroenerģijas patēriņa analīze, veicot nekustīgu vītņu savienojumu salikšanu
Zinātniski metodiskā konference "Izaicinājumi inženierzinātņu augstākajā izglītībā": tēžu krājums 2021
Ivans Griņevičs, Guntis Spriņģis

Triecienskrūvgriežus izmanto daudzās nozarēs – automobiļu būvē, smagajā rūpniecībā, ķīmiskajā rūpniecībā u. c. Galvenie elektriskā triecienskrūvgrieža tehniskie parametri ir jauda, apgriezienu skaits un maksimālais griezes moments. Šajā apskatā uzmanība pievērsta triecienskrūvgrieža elektroenerģijas patēriņa samazināšanas iespējām, veicot nekustīgu vītņu savienojumu salikšanu. Eksperiments ļauj secināt to, ka, samazinot pievilkšanas momenta vērtību, elektroenerģijas patēriņa ekonomija var pieaugt vēl vairāk. Tas saistīts ar to, ka, samazinot pievilkšanas momenta vērtību, samazinās arī minimālie iespējamie iestatītie sākuma apgriezieni, kas prasa mazāku elektroenerģijas patēriņu rotorgalviņas ieskriešanās nodrošināšanai, līdz ar to saskrūvēšanas garuma ietekme uz kopējā elektroenerģijas patēriņa fona palielinās. Ja tiek palielināta pievilkšanas momenta vērtība, elektroenerģijas patēriņa ekonomija samazinās. Tas saistīts ar to, ka, palielinot pievilkšanas momentu, pieaug arī minimālie iespējamie iestatītie sākuma apgriezieni, kas prasa lielāku elektroenerģijas patēriņu rotorgalviņas ieskriešanai, līdz ar to saskrūvēšanas garuma ietekme uz kopējā elektroenerģijas patēriņa fona samazinās.


Atslēgas vārdi
elektroenerģijas patēriņš, vītņu savienojums, triecienskrūvgriezis, automatizētais salikšanas process
Hipersaite
https://ebooks.rtu.lv/product/rtu-masinzinibu-transporta-un-aeronautikas-fakultates-zinatniski-metodiskas-konferences-izaicinajumi-inzenierzinatnu-augstakaja-izglitiba-tezu-krajums/

Griņevičs, I., Spriņģis, G. Triecienskrūvgrieža elektroenerģijas patēriņa analīze, veicot nekustīgu vītņu savienojumu salikšanu. No: Zinātniski metodiskā konference "Izaicinājumi inženierzinātņu augstākajā izglītībā": tēžu krājums, Latvija, Rīga, 15.-15. aprīlis, 2021. Rīga: RTU Izdevniecība, 2021, 36.-38.lpp. ISBN 978-9934-22-672-4.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196