Pārskats par Baltijas jūras reģiona valstu nacionālās enerģētikas politikas nosacījumiem un PSO attīstības plāniem: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005
2020
VPP Enerģētika projekts FutureProof

Valsts pētījumu programmas “Enerģētika” projekta “Ilgtspējīga Latvijas energosistēmas attīstība un integrācija Eiropā” (“FutureProof”) nodevums D1.1 tapis darba posma WP1 “Energosistēmas attīstības scenāriji ietvaros. Tā mērķis ir sniegt pārskatu par Baltijas jūras reģiona valstu nacionālo politiku enerģētikā un elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru attīstības plāniem un prognozēm līdz 2050. gadam. Nodevumā aplūkotas tās Baltijas jūras reģiona valstis, kuru energosistēmu attīstība lielākā vai mazākā mērā varētu ietekmēt enerģētikas sektoru Latvijā, ievērojot Latvijas pašreizējo integrāciju Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū un līdz 2025. gadam plānoto sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektrosistēmu, pārtraucot sinhronizāciju ar Krievijas un Baltkrievijas energosistēmām. Tādējādi kā Latvijas enerģētikas attīstībai nozīmīgas valstis identificētas un secīgi aplūkotas: Lietuva, Igaunija, Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Polija. Tas ietver valstis, ar kurām Baltijas valstīm šobrīd ir vai nākotnē plānoti starpsavienojumi, kā arī tās valstis, kam ir liela nozīme Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū. Nodevuma izstrādes laikā apkopoti datu avoti, kas kopā ar WP2 ietvaros apkopotajām ilgtermiņa prognozēm tiks izmantoti Latvijas energosistēmas nākotnes attīstības scenāriju izstrādē un analīzē. Tāpēc padziļināta Baltijas jūras reģiona valstu energosistēmu attīstības plānu analīze tiks turpināta līdz ar Latvijas elektroenerģētikas attīstības scenāriju izstrādi, kas tiks apkopoti nodevumā D1.2.


Atslēgas vārdi
enerģētika; energosistēma; pārvades sistēmas operators; attīstības plāni; klimata un enerģētikas politika

Pārskats par Baltijas jūras reģiona valstu nacionālās enerģētikas politikas nosacījumiem un PSO attīstības plāniem: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005. Rīga: Rīgas Tehniskās universitāte, 2020. 101 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196