Latvijas elektroenerģijas sistēmas nākotnes attīstības scenāriji: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005
2020
VPP Enerģētika projekts FutureProof

Šis ir otrais projekta “FutureProof” galvenā darba posma WP1 (energosistēmas attīstības scenāriji) nodevums D1.2, kurā identificēti galvenie Latvijas energosistēmas attīstības scenāriju modelēšanai izmantojamie parametri, pamatpieņēmumi un izklāstītas modelēšanas metodes, kas tiek izmantotas projekta turpmākajos posmos. Nodevuma 1. nodaļā sniegta vispārīga informācija par energosistēmas attīstības plānošanas un optimizācijas uzdevumu, tā nozīmi, sarežģītību un scenāriju metodes izmantošanu uzdevuma risināšanā. Norādīts, ka uzdevuma nostādne ir ļoti atkarīga no lēmuma pieņēmēja līmeņa un konkrētiem mērķiem. Uzskaitīti dažādiem lēmumu pieņēmējiem raksturīgie uzdevumi un to atrisināšanā izmantojamie galvenie ierobežojumu veidi. Aprakstīta energosistēmas attīstības plānošanas uzdevuma specifika. Savukārt 2. nodaļā aplūkota RTU Enerģētikas institūta izvēlētā metodika projekta “FutureProof” darba posma WP1 turpinājumam un izklāstīts tās lietojums konkrēti Latvijas energosistēmas (un Baltijas valstu) attīstības scenāriju modelēšanā. 2. nodaļas nobeigumā doti sākotnējie scenāriju veidošanai izmantojamo procesu izmaiņu ātruma pieņēmumi un dažādu ģenerācijas avotu īpatsvara energosistēmā prognožu robežvērtības, kas tiks izmantotas turpmākajā modelēšanā.


Atslēgas vārdi
enerģētika; energosistēma; modelēšana; optimizācija; scenāriji

Latvijas elektroenerģijas sistēmas nākotnes attīstības scenāriji: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005. Rīga: Rīgas Tehniskās universitāte, 2020. 29 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196