Ražotājlietotāju ietekmes uz tīklu modelēšana un rekomendācijas turpmākai attīstībai: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006
2021
VPP Enerģētika projekts INGRIDO, Antans Sauļus Sauhats, Ļubova Petričenko

Šis ir projekta „Inovatīvas viedo tīklu tehnoloģijas un to optimizācija (INGRIDO)” Nr. VPP-EM-INFRA-2018/1-0006 nodevums, kurā aprakstīta izvēlētā pētījuma aktualitāte, pieeja, identificētas galvenās Latvijas energosistēmas tehnoloģijas, kuru izaugsme ir gaidāma tuvākajos gados un kuras var visvairāk ietekmēt sadales tīklu, aprakstīti tīklu darbības scenāriju modelēšanas un imitācijas rezultāti. Veicamā posma izpildes etapa galvenais mērķis bija analizēt ražotājlietotāja (RL), angļu val. – prosumers) lomu sadales tīkla darbībā un attīstībā un novērtēt, kādus ekonomiskus ieguvumus var sasniegt, izmantojot dažāda tipa tehnoloģijas, pirmkārt, saules paneļus, elektriskās baterijas un elektromobiļus. Lai aprēķinātu ekonomiskos ieguvumus, veikta nepieciešamo tīkla modeļu sintēze un RL ietekmes uz tīklu modelēšana, kura ļauj pamatot rekomendācijas efektīvas RL un tīklu operatoru sadarbības veicināšanai. Pirms iekļaušanas šī nodevuma rezultāti ir aprobēti starptautiskos recenzētos zinātniskos izdevumos un konferencēs. Šajā nodevumā bez ievada iekļautas vēl četras nodaļas. Pirmā nodaļa veltīta Eiropas Savienības enerģētikas pārveidošanas mērķu, AER attīstības tendenču, attīstības prognožu un tehnoloģiju apskatam, kā arī apskatīta ražotājlietotāju loma un ar tiem saistītie iespējamie ieguvumi un mikroģenerācijas atbalsta shēmas Eiropas valstīs. Otrajā nodaļā ir aprakstītas izmantotās metodes un metodoloģijas, kas tika izmantotas, modelējot sadales tīklu, RL darbību, prognozējot elektroenerģijas patēriņu un cenas, kā arī fotoelektrisko un vēja ģenerāciju. Tika apskatīta NETO norēķinu sistēma Latvijā un tās darbības princips. Trešā nodaļa veltīta sadales tīklu modelēšanai, kas veikta, izmantojot dažādus AER attīstības scenārijus. Tiek izmantota sintezēta programmatūra, kura ļauj uzdot jebkuru iespējamo sadales tīkla shēmu un tās elementu parametrus, kā arī novērtēt ekonomiskos kritērijus. Ceturtā nodaļa satur Nodevuma rekomendācijas.


Atslēgas vārdi
ražotājlietotāji, sadales tīkls, elektroapgāde

Sauhats, A., Petričenko, Ļ. Ražotājlietotāju ietekmes uz tīklu modelēšana un rekomendācijas turpmākai attīstībai: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “INGRIDO” VPP-EM-INFRA-2018/1-0006. Rīga: Rīgas Tehniskās universitāte, 2021. 86 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196