Latvijas energosistēmas risku novērtējums un rekomendācijas to mazināšanai: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005
2021
VPP Enerģētika projekts FutureProof, Andrejs Utāns, Dmitrijs Guzs, Zane Broka, Antans Sauļus Sauhats

Projekta “Ilgtspējīga Latvijas energosistēmas attīstība un integrācija Eiropā (FutureProof)” nodevumā D4.1 atspoguļoti galvenie darba posma WP4 “Ilgtermiņa risku novērtējums” rezultāti. Analizēti energosistēmas riski, ko nosaka līdz šim notikušie un tuvā nākotnē sagaidāmie enerģētikas pārkārtošanas procesi, un īpaši detalizēti novērtēti tie riski, kas saistīti ar Baltijas energosistēmas plānotajām nozīmīgajām strukturālajām izmaiņām, proti, sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektrotīklu. Šie procesi nosaka nepieciešamību pēc jaunu tehnisku risinājumu izveides energosistēmas stabilitātes nodrošināšanai arī nākotnē, tostarp nodrošinot veiksmīgu Baltijas energosistēmas darbību arī izolētā darba režīmā, kad nebūtu pieejams vienīgais plānotais sinhronais savienojums ar kontinentālās Eiropas tīklu. Ņemot vērā Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmu ciešo savstarpējo integrāciju un sadarbību sinhronizācijas projekta īstenošanā, stabilitātes izpētes nolūkos modelēta Baltijas energosistēma kopumā, atsevišķos gadījumos detalizētāk modelējot arī Latvijas elektrotīklu. Pētījumu rezultātā izstrādāta jauna potenciālā energosistēmas aizsardzības metode, kas varētu būt piemērojama automātiskai energosistēmas atslodzei un kuras efektivitāte analizēta un apliecināta virknē imitāciju, izmantojot dinamisku modelēšanu, kas ietver elektromehāniskos pārejas procesus dažādu avāriju rezultātā.


Atslēgas vārdi
energosistēma; riski; stabilitāte; drošums; pārejas procesi; modelēšana; energosistēmas atslodze

Utāns, A., Guzs, D., Broka, Z., Sauhats, A. Latvijas energosistēmas risku novērtējums un rekomendācijas to mazināšanai: Valsts pētījumu programma “Enerģētika”, projekts “FutureProof” VPP-EM-INFRA-2018/1-0005. Rīga: Rīgas Tehniskās universitāte, 2021. 46 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196