Operating Methods of High Voltage Bistable Smart Glass Electronics Systems
2022
Matīss Maltisovs

Aizstāvēšana
11.03.2022. 11:00, Rīgas Tehniskās Universitātes Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē, Āzenes ielā 12, 201. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Dmitrijs Pikuļins

Recenzenti
Andis Supe, Mārtiņš Rutkis, Timothy D. Wilkinson

Promocijas darba mērķis ir noskaidrot, vai Smectic-A šķidrais kristāls var būt nākamās paaudzes produkts, kas spētu uzlabot cilvēku ikdienu. Šī šķidrā kristāla optiskās īpašības, salīdzinot ar tirgū pieejamajiem produktiem, ir krietni labākas, t. i., gaismas caurlaidība vienā stāvoklī ir > 85 %, otrā < 2 %. Tas paver iespējas produktu izmantot dažādiem nolūkiem, piemēram, viedajiem logiem, lai izkliedētu gaismu saulainā dienā vai sniegtu privātuma sajūta atklātā ofisa telpā. Veikta padziļināta Smectic-A šķidrā kristāla iepriekšējo pētījumu, iegūto eksperimentālo datu un mēģinājumu izstrādāt funkcionālus produktus analīze. Iegūtā informācija detalizēti aprakstīta, izceļot galvenās neatrisinātās problēmas un piedāvājot to risinājumus. Lai saprastu Smectic-A šķidrā kristāla potenciālu viedo logu tehnoloģijā, veikta esošo produktu analīze, sniegts kopsavilkums par aktīvajiem viedajiem logiem un to savstarpējais salīdzinājums. Eksperimentāli izpētīta Smectic-A šķidrā kristāla gaismas caurlaidības un pārslēgšanās ātruma atkarība no pārslēgšanas frekvences, kā arī jaudas patēriņš, balstoties uz pārslēdzamo šķidrā kristāla šūnas laukumu. Izstrādāta metodika, kā noteikt šķidrā kristāla elektriskos parametrus, lai varētu izveidot elektrisko simulācijas modeli un atvieglotu elektronisko sistēmu izstrādi.


Atslēgas vārdi
Smectic-A, šķidro kristālu displejs, bistabils, viedie logi
DOI
10.7250/9789934227431

Maltisovs, Matīss. Operating Methods of High Voltage Bistable Smart Glass Electronics Systems. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2022. 90 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196