Griķu šķirņu ‘aiva’, ‘nojas’, lileja’ potenciāls jaunu (bezglutēna) produktu ražošanai
Līdzsvarota lauksaimniecība 2022: zinātniski praktiskās konferences tēzes 2022
Vita Šterna, Sanita Zute, Margita Damškalne, Enno Ence, Evita Štrausa

Laikā, kad popularitāti gūst bioloģiskās saimniekošanas metodes, griķu audzēšana kļūst aizvien aktuālāka, jo tieši bioloģiskā sistēmā visefektīvāk saskatāms šis sugas pozitīvais pienesumu augu sekā. Griķu bioķīmiskais sastāvs ir diētiski augstvērtīgs, tomēr dažādām šķirnēm vienādos augšanas apstākļos tas var būt atšķirīgs, arī raža, saimnieciskās īpašības un nogatavošanās laiks atkarīgi no šķirņu ģenētiskajām īpašībām. Pētījuma mērķis bija izvērtēt griķu šķirņu ‘Aiva’, ‘Noja’ un ‘Lileja’ produktivitāti un ķīmisko sastāvu un to piemērotību ekstrudētu produktu ražošanai. Pētījuma dati liecina, ka Latvijas apstākļos pārtikas ražošanai piemērotākās šķirnes ir ‘Aiva’ un ‘Nojas’, kas nodrošina augstāku ražu un ir par 10-14 dienām agrīnākas. Augstais proteīna saturs (13.45-17.12%), zemais tauku saturs 2.51-2.82%) un šķiedrvielu nodrošinājums liecina, ka visas trīs šķirnes ir augstvērtīga izejviela gan bezglutēna, gan citu produktu ražošanai. Proteīna, aminoskābju, tauku


Atslēgas vārdi
augu valsts proteīns, diētiskās šķiedrvielas, ekstrūzija
Hipersaite
https://www.lf.llu.lv/sites/lf/files/2022-02/Lidzsvarota_lauksaimnieciba_Tezes_2022_0.pdf

Šterna, V., Zute, S., Damškalne, M., Ence, E., Štrausa, E. Griķu šķirņu ‘aiva’, ‘nojas’, lileja’ potenciāls jaunu (bezglutēna) produktu ražošanai. No: Līdzsvarota lauksaimniecība 2022: zinātniski praktiskās konferences tēzes, Latvija, Jelgava, 24.-25. februāris, 2022. Jelgava: 2022, 28.-29.lpp. ISBN 978-9984-48-391-7. ISSN 2501-0255.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196