Analysis of Two Actual Problems of Interlaminar Fracture Assessment of Layered Composite
2022
Pēteris Pavlovskis

Aizstāvēšana
16.09.2022. 14:00, Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte, Ķīpsalas ielā 6 B, 204. auditorija.

Zinātniskais vadītājs
Vitālijs Pavelko

Recenzenti
Ali Arshad, Krzysztof Szafran, Rafal Chatys

Promocijas darbs parāda divu aktuālo problēmu risinājumu saistībā ar slāņveida kompozītmateriāliem, tos apstiprinot ar testiem, kas parāda izturības īpašības. 1. problēma: tika pētīti divu veidu paraugi, pamatojoties uz elastīgu plākšņu nelineāro teoriju, lai iegūtu slāņveida kompozītmateriālu starpslāņa lūzumu izturību. Plāna apakšslāņa tipa paraugam tika iegūts teorētisks risinājums attiecībā uz starpslāņu lūzuma izturības noteikšanu jauktai II/I Modai. Tika apstiprināta fundamentālā iespēja izmantot šo risinājumu testēšanas praksē, sniegts priekšrocību novērtējums un atzīmētas problēmas, kas saistītas ar testu praktisko ieviešanu, pamatojoties uz šāda veida paraugiem. Sīkāk tika pētīta elastīgo plākšņu nelineārās teorijas pielietošana labi zināmajam dubultkonsoles sijas (DCB) standarta paraugam. Iegūts teorētiskais risinājums, izstrādāts iteratīvs algoritms testa rezultātu apstrādei, pamatojoties uz MATLAB kodu, pārbaudīti ļoti elastīgi stiklašķiedras pastiprināta polimēra (GFRP) paraugi un dots to salīdzinājums ar apstrādes rezultātiem pēc ASTM D-5528-01 standarta ar lineārā risinājuma korekciju. 2. uzdevums: tika veikts eksperimentāls pētījums par plastiskuma ietekmi uz starpslāņainu atslāņošanās izplatīšanās procesu matricas elastīgi-plastiskā materiāla slāņainā kompozītmateriālā. Tika izmantotas divas GFRP paraugu DCB veida grupas ar trauslu un plastisku matricu. Otrās grupas paraugam tika novērots atlikušais spriegums un deformācija, kā arī vienmērīgs atslāņošanās augšanas process tuvu slodzes maksimumam.


Atslēgas vārdi
Laminate, plastic adhesive, interlaminar fracture toughness, composites, adhesive joint
DOI
10.7250/9789934228148

Pavlovskis, Pēteris. Analysis of Two Actual Problems of Interlaminar Fracture Assessment of Layered Composite. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2022. 99 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196