Darba aizsardzības sistēmas uzlabošana, veicot elektrotehniskus darbus dzelzceļa transporta nozarē
Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums 2022
Inga Samodelova, Jānis Bērziņš

Dzelzceļš ir milzīgs mehānisms. Lai nodrošinātu nepārtrauktu vilcienu kustību, visām ierīcēm ir jāstrādā bez atteicēm, un gadījumā, ja notiek bojājums, tas pēc iespējas ātrāk ir jānovērš. Lai visas ierīces strādātu normāli, tās ir jāapkalpo. Katrai ierīcei ir noteiktas attiecīgas tehniskās pārbaudes atbilstoši laika grafikiem. Viena no nozīmīgākajām ierīcēm drošai vilciena kustības organizēšanai ir luksofors. Tas nozīmē, ka luksoforiem ir jānodrošina apkalpošana un remonts. Elektromehāniķim ir jāapkalpo katrs luksofors, lielākā daļa no kuriem ir masta luksofori, un tas nozīmē, ka, tos apkalpojot, elektromehāniķim ir jākāpj augstumā (no 5 līdz 15 metriem). Pētījuma mērķis ir izpētīt un izstrādāt priekšlikumus darbam augstumā. Lai mazinātu traumatisma faktorus luksoforu apkalpošanas laikā, ir jāpalielina elektromehāniķa drošība. Priekšlikums ir luksofora kāpnes aprīkot ar margām, lai, elektromehāniķim paklūpot, viņš būtu pasargāts no traumatisma.


Atslēgas vārdi
darbs augstumā, dzelzceļa luksofors, elektromehāniķis, margas, darba vides riski
Hipersaite
https://ebooks.rtu.lv/wp-content/uploads/sites/32/2022/03/IEVF_DCAI_studentu_tezes_AV.pdf

Samodelova, I., Bērziņš, J. Darba aizsardzības sistēmas uzlabošana, veicot elektrotehniskus darbus dzelzceļa transporta nozarē. No: Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums, Latvija, Rīga, 16.-16. aprīlis, 2021. Rīga: RTU Izdevniecība, 2022, 8.-8.lpp. e-ISBN 978-9934-22-739-4.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196