Darba aizsardzības pasākumi darba apstākļu uzlabošanai metālapstrādes nozarē
Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums 2022
Andra Meldere, Jānis Bērziņš

Pētījumā apskatīti darba apstākļi metālapstrādes nozarē Latvijā un Eiropā. Sniegts metālapstrādes nozares vispārējs raksturojums, izmantotās tehnoloģijas un ar tām saistītie darba vides riski. Pētījumā izmantoti Eurofound un Latvijā veiktie darba apstākļu apsekojumi, kā arī trīs nozares uzņēmumu metinātāju un atslēdznieku anketēšanā iegūtie rezultāti. Analizēti darba vides riski saistībā ar profesijās izmantotajām tehnoloģijām; darbinieku izglītības līmeņa, atalgojuma, apmācību sasaiste ar darba vides risku ietekmi uz veselību. Secināts, ka veiksmīga darba aizsardzības sistēmas darbība uzņēmumā atkarīga no dažādiem faktoriem: uzņēmuma procesu identificēšanas; vadības un finanšu iespējām; izvēlētajām tehnoloģijām un darba metodēm; darba pieredzes; darbinieku izglītības un citiem ar darbiniekiem saistītiem raksturlielumiem. Izstrādāti priekšlikumi darba apstākļu uzlabošanai un pilnveidošanai, kas ietver aktīvāku vadības un darbinieku līdzdalību darba aizsardzības jautājumu risināšanā.


Atslēgas vārdi
darbaspēks, darba vide, līdzdalība, metālapstrāde
Hipersaite
https://ebooks.rtu.lv/wp-content/uploads/sites/32/2022/03/IEVF_DCAI_studentu_tezes_AV.pdf

Meldere, A., Bērziņš, J. Darba aizsardzības pasākumi darba apstākļu uzlabošanai metālapstrādes nozarē. No: Rīgas Tehniskās universitātes 62. studentu zinātniski tehniskā konference: sekcija "Tehnogēnās vides drošība": tēžu krājums, Latvija, Rīga, 16.-16. aprīlis, 2021. Rīga: RTU Izdevniecība, 2022, 10.-10.lpp. e-ISBN 978-9934-22-739-4.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196